Подготвят процедура за предоставяне управлението на Мисионис на Община Търговище

Започна подготовка за предоставяне управлението на късноантичния и средновековен град Мисионис на Община Търговище. На предстоящото заседание на Общинския съвет ще бъде разгледана докладна на кмета д-р Дарин Димитров, в която се иска разрешение за сключването на договор за целта с Министерството на културата.

Докладната е изготвена на база постъпило писмо от министъра на културата. В него е посочено, че на Общината може да бъде предоставено безвъзмездно управление на Мисионис за срок от 10 години, съгласно Закона за културното наследство. Необходимо ще е и решение на Министерския съвет.

Научни, културни, образователни, туристически и други дейности, свързани с опазването на културните ценности, ще се извършват от Регионалния исторически музей. Това ще се случва на база договор между местната администрация и музея.

Припомняме, че още през 2017 г. Община Търговище официално е заявила желание да получи правото да стопанисва обекта. Целта е по този начин да се разширят възможностите за кандидатстване по програми за развитие потенциала на древния град и подобряването на инфраструктурата и достъпа до него.

Общината ежегодно осигурява и средства от бюджета си за продължаване на разкопките и проучванията на Мисионис. През 2023 г. за целта са отделени 50 000 лв.

Докладната на кмета е публикувана в уебсайта на Община Търговище: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/meetings/Sesia30112023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе