Първо редовно месечно заседание на Общински съвет – Попово за мандат 2023-2027 година

На 23 ноември в заседателната зала на Общински съвет – Попово се проведе първото редовно месечно заседание на новоизбрания Общински съвет – Попово за мандат 2023-2027 година. То бе водено от председателя – Георги Георгиев, в присъствието на кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов, зам.-кметовете – инж. Милена Божанова и Трифон Трифонов и експерти от Общинска администрация. Двадесет общински съветници работиха по дневния ред от 10 точки, като по първата от тях единодушно приеха промяна в структурата и числеността на Общинска администрация – гр. Попово, в частта кметове на кметства и кметски наместници, определяне на възнагражденията им и определяне на пълномощията на кметските наместници. В хода на заседанието бе гласуван избор на зам.-председател на Общински съвет – Попово и състав на Постоянните комисии в него. След направените предложения, които бяха подложени на гласуване, общинските съветници взеха следните решения: за зам.-председател на Общински съвет – Попово бе избран д-р Стоян Попвеличков от Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“, а за председатели на Постоянните комисии бяха определени съответно: д-р Румен Русев – на Първа комисия „Здравеопазване, околна среда и социална политика“; Андрей Петков – на Втора комисия „Общинско имущество, общински предприятия, транспорт, обществен ред и граждански права“; Николай Черкезов – на Трета комисия „Общински финанси, бюджет, местни данъци и такси“; Найден Иванов – на Четвърта комисия „Устройство и развитие на общината, градоустройство, архитектура и нормативна уредба“; Стоян Попвеличков – на Пета комисия „Образование, култура, вероизповедания, младежта и спорта“; и д-р Нина Иванова – на Шеста комисия „Противодействие на корупцията“.

По време на ноемврийската си сесия Общински съвет – Попово гласува и одобри с пълно мнозинство създаването на Временна комисия по конкретен повод – изготвяне на нов правилник за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация. Избраната комисия е в седемчленен състав, като неин председател ще бъде Георги Георгиев. По следващата точка от дневния ред бе взето решение за създаване на Комисия на Общински съвет – Попово по чл. 6 от Правилника за финансово подпомагане на брачни и извънбрачни двойки с репродуктивни проблеми на територията на община Попово. Тя също ще бъде съставена от 7 членове – общински съветници, като за неин председател бе избран д-р Стоян Попвеличков. В хода на заседанието бе гласувано определянето на представител на Общински съвет – Попово в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България, като за такъв единодушно бе избран председателят Георги Георгиев. Общинските съветници определиха и представител на Общински съвет – Попово в Областен съвет за развитие на област Търговище, като след направените предложения, които бяха подложени на гласуване, бе решено това да бъде Теодор Радев от Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“.

С пълно мнозинство бяха одобрени и извършените разходи за командировки на кмета на общината за периода 1 юли – 30 септември 2023 г. Коментари предизвика следващата точка от дневния ред, касаеща защитените детски градини и училища на територията на община Попово. Разяснение по темата даде Дарина Димитрова – директор Дирекция „Хуманитарни дейности“ и Звено „Образование“ към Община Попово, която изрази опасенията си за бъдещето на училищата в общината, останали извън списъка на защитените такива в страната за настоящата учебна година. Отношение по темата взе и кметът на община Попово – д-р Людмил Веселинов, който увери, че Общината няма да допусне основните училища в селата Ломци и Славяново да останат без финансова подкрепа от нейна страна и да не получат необходимото им общинско финансиране.

След направените уточнения предложението по точката бе подложено на гласуване и с 20 гласа „за“ бе единодушно прието и одобрено. В края на заседанието бе взето решение за избор на временно изпълняващ длъжността „кмет“ на село Еленово, поради подадено заявление за прекратяване на правомощията на избрания за кмет на населеното място от изборите на 29 октомври – Джамал Бозев. До определянето на дата за провеждане на нови избори в селото, постът временно ще се заема от Юмюгюл Ибрямова Сюлейманова.

С това, поради изчерпване на точките от дневния ред, редовното месечно заседание на Общински съвет – Попово бе закрито, а следващото, което ще е и последно за календарната 2023 година, бе решено да се състои на 14 декември.

Първо редовно месечно заседание на Общински съвет – Попово за мандат 2023-2027 година На 23 ноември в заседателната…

Posted by Местен Вестник on Thursday, November 23, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе