Редовно месечно заседание на Общински съвет – Попово

На 14 декември в заседателната зала на Общински съвет – Попово се проведе последното за календарната 2023 г. редовно месечно заседание на Общински съвет – Попово. То бе водено от председателя – Георги Георгиев, в присъствието на зам.-кметовете на община Попово – инж. Милена Божанова, инж. Димитър Петков и Трифон Трифонов и експерти от Общинска администрация. Двадесет и един общински съветници работиха по дневен ред от 20 точки, като в началото на сесията те бяха посетени от гостуващи коледари от Профилирана гимназия „Христо Ботев“ – гр. Попово, заедно с директора на учебното заведение – Атанас Атанасов.Заседанието продължи с работа по първата точка от дневния ред, по която общинските съветници гласуваха и одобриха Актуализацията на Бюджета и Инвестиционната програма на Община Попово за 2023 г. В хода на сесията единодушно бе приет направеният след проведен конкурс избор на управител на „МБАЛ-Попово“ ЕООД, като според взетото решение Йовчо Яков ще продължи да бъде ръководител на лечебното заведение в нашия град. С пълно мнозинство бе одобрено осигуряването на съфинансиране за обекти по „Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024-2026 г.“. Общинските съветници гласуваха и единодушно одобриха определянето на групите жилища – собственост на Община Попово, и списък с жилищата за продажба, замяна и обезщетяване на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени за общински нужди. С 21 гласа „За“ бе приет Годишен план за приватизация за 2024 г., както и План-сметка за определяне на разходите за дейностите по събиране, транспортиране и третиране на битовите отпадъци, както и за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места на територията на община Попово за 2024 година.

Коментари и дискусии предизвика следващата точка от дневния ред, касаеща приемането на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за организация на движението в урбанизираната територия на гр. Попово по улиците, вело- и пешеходните алеи и прилежащите им вътрешноквартални пространства. След направените разяснения по темата предложението по точката бе подложено на гласуване и прието от Общински съвет – Попово. С взетото от него решение се предоставя възможност на юридическите лица, едноличните търговци и лицата, упражняващи свободна професия на територията на гр. Попово, да ползват срещу заплащане паркови места, необходими за осъществяването на тяхната дейност. Това от една страна би довело до улесняване дейността на лицата, упражняващи професионална дейност в частния сектор на територията на община Попово, а от друга – до осигуряване на допълнителни приходи в Общинския бюджет.

В хода на заседанието общинските съветници с пълно мнозинство одобриха Годишен отчет на кмета на община Попово за осъществяване на концесионната дейност и изпълнението на концесионните договори през 2022 г. На декемврийската си сесия Общински съвет – Попово гласува и единодушно даде съгласието си за удължаване на срока на предоставяне на услугата „Грижа в дома“ като услуга от общ икономически интерес за изпълнение от Звено „Заведения за социални услуги“ по проект „Грижа в дома в община Попово“.

В края на заседанието бе дискутирана темата относно Общинския приют за безстопанствени животни в гр. Попово. В тази насока част от общинските съветнициотправиха предложения, целящи подобряване на дейността на институцията и извършваната от нея услуга. С това последното редовно месечно заседание на Общински съвет – Попово за календарната 2023 г. завърши поради изчерпване на точките от дневния му ред, а председателят Георги Георгиев се обърна към колегите си и всички присъстващи в залата, като им пожела да посрещнат весели и щастливи предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе