Среща-дискусия на тема „История и национална идентичност: енергията на българския дух“

В Дом на културата „Димо Коларов“ – гр. Попово, се състоя среща-дискусия на тема „История и национална идентичност: енергията на българския дух“, с участието на публициста, историк, автор на книги в областта на българската история и етнография – проф. Стоян Райчевски и на член кореспондента към Българската академия на науките – поетът, публицист, издател и общественик – Иван Гранитски. Проявата се реализира по покана на кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов.

Събитието бе организирано от Община Попово и издателство „Захарий Стоянов“ по повод 110 години от Балканската война и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. На срещата присъстваха зам.-кметовете на община Попово – инж. Милена Божанова, инж. Димитър Петков и Трифон Трифонов, като дискусията бе и в памет на големите български творци-родолюбци – Антон Дончев и Дончо Цончев.

Провеждането на творческата проява бе с една основна мисия – да се съхрани народната памет и българското слово, а духовните послания да бъдат пренесени до следващите поколения. Срещата с авторите от издателство „Захарий Стоянов“ за съдбовните решения в българската история, за националните катастрофи и величието на именитите български генерали, остави за присъстващите много открити въпроси.

В залата присъстваха жители на гр. Попово, представители на учебни и културни институции, много ученици. Прожекция на документалния филм „Пред олтара на Отечеството“, създаден от Кино клуб „Иван Братанов“, разказа за героизма на участници от поповските села в Балканските войни. Иван Гранитски съобщи за значителни дарения на книги, които издателство „Захарий Стоянов“ и Община Попово предоставят на читалища и училища на територията на общината. При голям интерес в края на събитието желаещите имаха възможност да си закупят от изданията, като получиха автографи от авторите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе