След акция на полицията хванаха шестима водачи под въздействието на алкохол

За времето от 22.12.2023 г. до 2.01.2024 г. в област Търговище бе проведена специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движението под наслов „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“. Засиленият контрол на пътя бе с оглед чувствителното повишаване на интензивността на движението на МПС в навечерието и по време на коледните и новогодишните празници предвид многото пътувания, които по традиция гражданите предприемат по това време на годината.

От своя страна този интензитет в комбинация със зимните условия логично увеличава предпоставките за евентуални пътни инциденти. С цел ограничаването им за периода бе засилено присъствието на полицейските екипи в рисковите пътни участъци от републиканската и общинска пътна мрежа в областта, по основните пътни направления в нея, както и край входовете и изходите на по-големите населени места. Превантивната дейност на униформените служители бе насочена към недопускане управлението на МПС от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи. Паралелно контрол върху движението на МПС бе осъществяван и в малките населени места на областта.
По време на специализираната полицейска операция са проверени 1934 МПС и 2065 граждани. Установени са 6-тима водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол. В два от случаите по надлежния ред в издишания от тях въздух е установен над 1,2 промила алкохол, което е престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. По тези случаи са започнати бързи полицейски производства, а водачите са задържани за срок до 24 ч в полицейските управления. За други четирима водачи в хода на проверките е установено, че са управлявали МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух от 0,5 до 1,2 промила. По време на операцията полицейските служители са издали 8 заповеди за налагане на принудителна административна мярка на водачи, за които е установено, че шофират след употреба на алкохол.

За горепосочения период от време бе осъществяван и засилен контрол за спазване на скоростните режими. Най-голямото установено превишаване извън населено място е с 57 км/ч над максимално допустимата скорост – управление на автомобил със 117 км/ч в пътен участък, за който е регламентирана максимална скорост за движение 60 км/ч.

За констатираните от тях в хода на превантивната акция нарушения контролните органи са съставили 98 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 540 глоби с фиш.

Засиленият контрол за спазване основните правила за пътна безопасност по пътищата в област Търговище и по улиците в населените й места продължава.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе