На 6 януари в Попово бе отбелязан големият християнски празник Богоявление – Йордановден

На 6 януари православната църква отбелязва големия християнски празник Богоявление – Йордановден, който е и третият по значимост църковен празник през годината. И на тазгодишния Йордановден по традиция бе извършен ритуалът „хвърляне на кръста” на изкуствения водоем в двора на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Попово, като много жители и гости на града бяха дошли, за да уважат събитието.

Тази година общо 11 смелчаци се престрашиха да влязат в студените води, за да извадят кръста Господен, като пръв до него достигна 11-годишният Петър Русев. Излизайки от водата всички участници в тазгодишния ритуал бяха поръсени за здраве от ставрофорен иконом Валентин Лазаров, след което те си направиха обща снимка за спомен. Тазгодишният късметлия Петър Русев получи парична награда от Община Попово, връчена му от секретаря – Христо Белчев. Победителят бе награден с парична сума и от организаторите от Ротари клуб – Попово, които също така бяха осигурили и бутилка вино за всеки един от взелите участие в изваждането на кръста.

В края на събитието всеки желаещ от присъстващите бе поръсен за здраве от ставрофорен иконом Валентин Лазаров, а отбелязването на тазгодишния Йордановден завърши с кръшно дълго българско хоро.

На 6 януари в Попово бе отбелязан големият християнски празник Богоявление – Йордановден На 6 януари православната…

Posted by Местен Вестник on Saturday, January 6, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе