Двама служители от патрулно-постовата дейност на РУ-Търговище изведоха трудно подвижна възрастна жена от силно задимения й дом

На 16 януари 2024 г. младши инспекторите от група „Патрулно-постова дейност“ в РУ-Търговище Мехмед Мехмедов и Николай Иванов били дежурни – дневна смяна. Един от сигналите, на който трябвало да реагират в следобедните часове на деня, бил за пожар в коминно тяло на жилищен блок в кв. „Запад 2“ на гр. Търговище. Получили го от оперативната дежурна част в дирекцията.

Двамата служители пристигнали със служебния автомобил първи, преди екипите на „Спешна помощ“ и пожарната. От излезли пред блока хора разбрали, че на петия етаж живее трудно подвижна възрастна жена. Нямало и секунди за губене, защото от леко открехнатия прозорец на апартамента излизал гъст дим. Входната врата на жилището била заключена, отвътре се чувал глас. Без да се бавят, двамата разбили вратата, през която също излизал дим, и влезли в жилището, където било толкова задимено, че нищо не се виждало. Светели с прожекторите си. Наложило се да излязат за момент в коридора, за да си поемат за секунди въздух, защото се позамаяли от дима, и отново влезли и тръгнали по посока на гласа. В една от стаите намерили самотноживееща 76-годишна жена, която се била отпуснала върху проходилката, с която се придвижвала. Без колебание двамата я подхванали от двете страни под мишница, извели я колкото се може по-бързо от задименото жилище и я предали в ръцете на пристигналия екип на „Спешна помощ“. И останали на място, за да окажат, ако се налага, съдействие на екипа пожарникари и на гражданите от входа.

След оказаната й помощ в болницата възрастната жена отново се е върнала в дома си. А пристигналите на място неин син и дъшеря благодарили от сърце на служителите от полицейския автопатрул за така навременната помощ, която оказали на майка им.

Мехмед е на 36 години и работи в системата на МВР от 11 год., Николай е на 44 и вече 12-та година е в патрула. И двамата са водачи на патрулни автомобили. Не се чувстват герои – удовлетворени са, когато даден случай се решава успешно благодарение на тяхната намеса. Защото е добре известно, че момчетата и момичетата от патрула са първите, които реагират на всички получени в полицията сигнали. За какво ли не –  скандали, домашно насилие,силна музика и шум, злоупотреба с алкохол….

Често са на дежурства и по празниците. Например и в последния ден на 2023-та, и в първия ден на Новата двамата са били на работа – по 12 часа дневна смяна. Т.е. и тогава, когато другите празнуват или пък си почиват от празненствата. Не се чувстват ощетени. Удовлетворени са, когато помогнат на хора в нужда, защото това чувстват като своя основна мисия и кауза. С тази идея са постъпили в МВР, и всичките тези години са все в патрула. Където, по всеобщо признание на колегите им, не е никак лесно. Но пък според Николай и Мехмед е интересно – всяко дежурство е различно, защото никога не знаеш къде ще те отведе поредният сигнал…

За спасяването на възрастната жена от обхванатото й от дим жилище със заповед на директора на ОДМВР-Търговище служителите Мехмед Мехмедов и Николай Иванов са наградени с „Писмена похвала“ за съществен принос за изпълнението на конкретна професионална задача.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе