Ритуал „зарязване“ на лози в село Лиляк

Трифон Зарезан – празникът на винарите и лозарите – е един от любимите празници на българите, особено на онези сред тях, които се грижат за градини и лозя. По стар стил този празник се чества на 14-ти февруари и именно това е датата, с която повечето хора го свързват. Православната църква чества свети Трифон в този ден, който се смята за покровител на лозята.

В с. Лиляк нямат лозови масиви, затова правят ритуала в частен дом на Владо Владев за втора година. Една млада жена Наталия облечена в народна носия посреща на входа хората с пита и шарена сол. Секретарят на читалището разказва на кратко за обичая и ритуала зарязване на лози според древната народна традиция.

Женската фолклорна група изпълнява букет от народни песни свързани с виното и лозята. Домакинът на фона на жива народна музика изпълнена на акордеон Данко Асенов взема лозарската ножица и от три корена реже по три пръчки, подава ги да се увият на венци, след което полива лозите с вино.Един мъж провъзгласява домакина за Цар на лозята и тутакси главата му се окичва с венци от лозовите пръчки. Всички извикват

„Хайде да е на берекет!“, а той извиква „Амин!“. Следва право българско хоро. След което Царя на лозята поканва гостите в дома си на приготвената трапеза за обяд, където продължава веселбата и много народни песни.

14 февруари 2024г. Трифонзарезан – Ритуал Зарязване на лози в с.Лиляк община Търговище.Трифон Зарезан – празникът на…

Posted by Лиляк Читалище Общ.Търговище on Wednesday, February 14, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе