Общински съвет–Попово прие бюджета на общината за 2024 г.

На 19 февруари в заседателната зала на Общински съвет – Попово се проведе петото за настоящия мандат 2023-2027 г. заседание на Общински съвет – Попово. То бе водено от председателя – Георги Георгиев, в присъствието на кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов, зам.-кметовете – инж. Милена Божанова и Трифон Трифонов и експерти от Общинска администрация. Сесията започна с едноминутно мълчание по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Деветнадесет общински съветници работиха по дневен ред от 6 точки, като по първата от тях дискутираха предложения за гласуване проект на Бюджета на Община Попово за 2024 година.

В хода на обсъждането по точката възникнаха въпроси по нея, свързани с темите относно водоснабдяването и водоподаването в част от населените места в общината, изпълнението на заложените за реализиране през годината проекти, както и състоянието на уличната инфраструктура в североизточната част на гр. Попово. Отношение по темата взе кметът на община Попово – д-р Людмил Веселинов, който даде изчерпателни отговори на отправените запитвания. След направените разяснения предложението по точката бе подложено на гласуване и с 14 гласа „За“, 0 – „Против“ и 5 – въздържали се, Бюджет 2024 г. на Община Попово бе одобрен и приет.

Според заложената макрорамка на Бюджет 2024 са предвидени приходи в размер на общо над 57 млн. лв., като в това число влизат средства от взаимоотношения с Централна банка, обща субсидия за делегираните от държавата дейности, обща изравнителна субсидия, зимно снегопочистване и поддържане, целева субсидия за капиталови разходи, собствени приходи (данъчни и неданъчни) и др. Разходите за делегирани от държавата дейности включват средства за функциите: „Общи държавни служби“, „Отбрана и сигурност“, „Образование“, „Здравеопазване“, „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“, „Почивно дело, култура, религиозни дейности“ и „Икономически дейности и услуги“. Капиталовите разходи за финансиране на Инвестиционната програма са в размер на над 18 млн. лв.В хода на заседанието общинските съветници гласуваха и единодушно приеха Наредба за условията и реда за упражняване на правата на собственост на Община Попово в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала и за участието на Общината в граждански дружества, в сдружения с нестопанска цел и сключването на договори за съвместна дейност.С пълно мнозинство бе одобрено и предложението по следващата точка от дневния ред, касаеща безвъзмездно прехвърляне право на собственост на Община Попово върху имот, частна държавна собственост – Поземлен имот по кадастралната карта на гр. Попово, ул. „Зараевска“ №2, ведно със застроените в него сгради (за ветеринарна лечебница).На февруарската си сесия Общински съвет – Попово взе единодушно решение за отдаване под наем на земи (дивечови ниви) – общинска собственост, за специализирана фуражна база на ТП ДЛС „Черни Лом“ – гр. Попово.

Относно влязлата като допълнителна точка в дневния ред на заседанието, свързана с кандидатстването на Община Попово по Целева програма „Подобряване на материалната база и автопарка за разнос на храна на Домашен социален патронаж“, разяснение по темата направи Свилена Анкова – управител на Звено „Заведение за социални услуги“ към Община Попово. След предоставената от нея информация предложението по точката бе подложено на гласуване и с 19 гласа „За“ бе одобрено с пълно мнозинство от общинските съветници. С взетото от тях решение Общински съвет – Попово дава съгласието си Община Попово да кандидатства с проектно предложение по процедура на Фонд „Социална закрила“ по Целева програма „Подобряване на материалната база и автопарка за разнос на храна на Домашен социален патронаж“, на стойност до 45 000 лв. с ДДС, както и за осигуряване на минимум 10% съфинансиране от общинския бюджет и заплащане на цялата стойност при доставката на оборудването/обзавеждането за нуждите на материалната база на Домашен социален патронаж. С това, поради изчерпване на точките от дневния му ред, заседанието на Общински съвет – Попово за месец февруари бе закрито.

Общински съвет – Попово прие Бюджета на Община Попово за 2024 г. На 19 февруари в заседателната зала на Общински съвет…

Posted by Община Попово on Monday, February 19, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе