Бащата на кметът на Омуртаг остава в ареста

Окръжен съд – Търговище взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Х. Х. На лицето е повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 3, пр. 2 и пр. 14, т. 1 от НК, а именно за това, че в периода от началото на 2019 година до момента е ръководил организирана престъпна група в гр. Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по чл. 282 (Престъпления по служба) и др. от НК, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода” повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица.

Според искането, внесено от Софийска градска прокуратура, е налице „трайно сдружение”, три или повече лица да вършат съгласувано престъпления. Трайността произтича от данните за времето на продължителност на съществуването и продължаваща усложнена престъпна дейност на три лица при липса на основание да бъде определена тази дейност като инцидентна.

Съдът счита, че представените медицински документи  от защитата (за  хипертония и захарен диабет) не дават основание да се счита, че обвиняемият страда от заболявания, несъвместими с изпълнение на мярката за неотклонение „Задържане под стража”.

Съдът, като взе предвид изключително високата обществена опасност на деянието, реалната опасност обвиняемия да се укрие или извърши друго престъпление, събраните многобройни доказателства сочат, че обвиняемият е най-малкото съпричастен в извършване на престъплението, прецени искането за правилно, обосновано и законосъобразно, постанови мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на Х. Х.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. При обжалване делото е насрочено за 05.03.2024 г. – вторник.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе