506-метрова мартеница бе разстелена в Търговище

Най-дългата мартеница – символ на здраве и благополучие в Община Търговище, е разстелена на центъра на града вчера (28 февруари). Тя е 506-метрова, ръчно изплетена и с нея е обиколен няколко пъти градският шадраван на площада в областния център.

В инициативата се включиха читалища, клубове и ателиета от общо 20 културни институции от Общината с общо 506 метра пресукан бял и червен конец. След измерването с нея е направена инпровизирана стена на желанията за всички гости и жители на Търговище.

Традиционната чepвeнo-бялa преплетена ръчно нишĸa oгpaждa „Cтeнaтa нa жeлaниятa” c пocлaниeтo: „Мартеница си купи, кауза подкрепи! Желание си намисли, да се сбъдне на стената закичи“. Стената на желанията от традиционна българска пресукана мартеница е в непосредствена близост до „Къщичката на Пижо и Пенда“.

С огромна благодарност на организаторите на “Празник на Мартеницата в Търговище”, които предоставиха възможност да се присъедининят с ръчния си самодеен труд и читалищата от Община. В благородната инициатива взеха активно участие и самодейците и членове на народно читалище „Иван Вазов 1908“ – село Здравец, село Росина и село Кошничари, които изработиха ръчно от натурална вълнена пресукана прежда 10.5 метра бяла и червена мартеница.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе