Над 600 хиляди пациенти ще получават с намалено доплащане лекарства за домашно лечение за сърдечно съдови заболявания

След получени положителни становища на Министерство на финансите и на Министерство на здравеопазването Надзорният съвет на НЗОК приема да се въведе през 2024 г. повишаване нивото на заплащане на списък от лекарствени продукти за домашно лечение, обединени в 52 групи/международни непатентни наименования/, предназначени за лечение на хронични сърдечно съдови заболявания.

Повече от 600 хиляди хронично болни пациенти със сърдечно съдови заболявания ще получават от аптеките предписаните от личните си лекари лекарства от тези групи напълно безплатно или с намалено доплащане.

Това ще стане възможно след решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за вписване на промените в Позитивния лекарствен списък.

Решението за включване на лекарствените продукти за хронични сърдечно съдови заболявания е в изпълнение на дългосрочната стратегия на НЗОК за пълно реимбурсиране на лекарствените продукти за социално значими хронични заболявания и за разширяване на групата лекарства, за които пациентите не доплащат или доплащат ниска стойност.

С въвеждане на по-високото ниво на заплащане на лекарствените продукти за описаните групи лекарствени продукти за пациентите се очаква сериозен позитивен социален ефект, разширен достъп до терапия на сърдечно съдовите заболявания и намаляване на случаите за отказ от терапия по финансови причини.

С тези лекарствени продукти се осъществява базова терапия за сърдечно съдовите заболявания, които са водеща причина за смъртност в България.

В дългосрочен план това би довело до положителен ефект за здравето на пациентите, предвид подобряване на условията за придържане към назначената им терапия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе