Дискусионен форум по повод Деня на труда и международната работническа солидарност

На 30 април по повод 1 май – Деня на труда и международната работническа солидарност,Регионалният съвет на КНСБ-Търговище проведе в гр. Попово дискусионен форум на тема „Предизвикателства пред пазара на труда в област Търговище“. На събитието присъстваха представители на синдикални и работодателски структури (КНСБ, БСК, БТПП), директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ – гр. Търговище, директорът на Дирекция „Бюро по труда“ – гр. Попово, представители на Община Попово, медии и др.

Общинският координатор на КНСБ за гр. Попово – Магдалена Радева, запозна присъстващите с предложения на КНСБ за промени в Кодекса на труда, свързани с директивата за адекватни минимални работни заплати, която трябва да се прилага от 15 ноември 2024 г. В хода на форума тя представи и необходимите промени в Кодекса на трудавъв връзка с нови директиви за подобряване условията на труд за работа през платформи–атипични форми за работа през онлайн платформи, въвеждане на директивата за равенство в заплащането на мъжете и жените и законодателните мерки, които трябва да се приемат, за да се облекчи пазарът на труда за работници от трети страни, като очерта и местните предизвикателства – застаряване на населението, миграция на младите хора, ниските работни заплати в областта.

Директорът на Дирекция „Областна инспекция по труда“ – гр. Търговище – Галина Градинарова, представи дейността на инспекцията за периода 2021-2023 г., а информация относно състоянието на местния пазар на труда представиКатя Желязкова – директор на Дирекция „Бюро по труда“– гр. Попово.

Становището на БСК за необходими законодателни промени, коитода създадат благоприятна рамка за наемане на работа на хора, от своя страна представи Павлин Стефанов.

Председателят на Съюза на работодателите в средното образование и директор на ПГСС „Никола Пушкаров“ – гр. Попово –инж. агр. Теменуга Тодорова, сподели, че лесният достъп до висше образование оставя пазара на труда без необходимите кадри със средно образование.

Участниците във форума изразиха подкрепата си за предложенията на КНСБ за промяна в законодателството, за да бъде в интерес на работещите, а Кодексът на труда да не бъде един от най-нарушаваните закони в страната, за засилване на контролните дейности на институциите, ангажирани със спазване на законодателството, както и за транспониране на Директива относно адекватните минимални работни заплати в ЕС и насърчаване на колективното трудово договаряне.

Дискусионен форум по повод Деня на труда и международната работническа солидарностНа 30 април по повод 1 май – Деня на…

Posted by Местен Вестник on Thursday, May 2, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе