Търговищкият окръжен съд не уважи искането за по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража“ по отношение на 44-годишен мъж, обвинен за убийството на 42-годишния Х. Р.

Окръжен съд – Търговище не уважи искането за по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража“, по отношение на Д. Л. (на 44 години, от гр. Търговище). На лицето е повдигнато обвинение по чл. 115 от НК за убийството на Х. Р. (42-годишен, от гр. Търговище). Предвиденото наказание е „Лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Искането е внесено от защитата с мотиви липсата на трайни престъпни навици, което да доведе до заключението за извършване на престъпление, наличието на постоянен и настоящ адрес, както и семейното му положение – има две непълнолетни деца.

На 13-ти януари тази година ОС – Търговище взе най-тежката мярка за неотклонение по отношение на Д. Л., като взе предвид реалната опасност да се укрие или извърши друго престъпление.

На днешното заседание съдът отчете липсата на промяна на квалификацията на деянието. Към настоящия момент има извършени редица процесуално следствени действия, както и експертизи, и съдебният състав не е разколебан относно авторството на деянието. Относно реалната опасност да се укрие или извърши друго престъпление също няма промяна предвид поведението на 44-годишния мъж след извършване на престъплението, а именно, че се е укрил и е направил опит да прикрие следите си. С оглед на това и предвид липсата на новонастъпили обстоятелства Окръжен съд – Търговище остави без уважение искането за по-лека мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. При обжалване и/или протест делото е насрочено за  21.05.2024 г. – вторник.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе