Честит празник, Търговище!

Днес град Търговище отбелязва 146 години от освобождението си от османско владичество.

Официалният празник е приет с Решение №8 по Протокол №49 на Общинския съвет в Търговище от 27 март 2015 г., част от Наредбата за символиката на Община Търговище. Към момента на приемането му градът няма официално утвърден празник в съвременните условия на развитие.

Поздрав от кмета на Търговище по случай празника на града

Приемането му за официален празник, освен че отговаря на древната историческа даденост, дава възможност традицията на старото търговско средище да бъде заложена като символна основа и проекция за бъдещите дни на Търговище, един своеобразен мост в развитието на града, свързан с неговия девиз: „Бях, съм, ще бъда“. Това позволява на кмета на общината да подготвя и организира богата и интересна празнична програма, води до разширяване представителството на областния град Търговище на национално и международно ниво с гостуването на официални лица и делегации от побратимените градове по време на търговищкия панаир и утвърдилите се с времето Дни на Търговище, чийто център на провеждане е именно датата 14 май.

Днес денят е неучебен за учениците в общината след заповед на кмета д-р Дарин Димитров.

Това е датата, около която ежегодно се провежда традиционният пролетен панаир. 14 май е символ на богатата и неоспорима панаирна традиция, развивана от древни времена до наши дни, довела до образуването и установяването на града през различни исторически епохи. Търговията, тържището и панаирът винаги са се явявали мощен лост за успешното икономическо развитие на града. Те са този крайъгълен камък, покрай който са нахлували нововъведения, модерни идеи, провокации с европейски характер.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе