На 3 август ще се проведе първият регионален фестивал-събор на етническите малцинства от Севроизточна България (ПРОГРАМА)

ПРОГРАМА

на 03.08.2024г. /събота/

  • Поднасяне на венци и цветя на паметните плочи пред кметството на село Здравец, 7769, Община Търговище с представителна гвардейска част ученици от град Велико Търново – 09.30ч.-09.50ч.
  • Откриване на ПЪРВИ РЕГИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ – СЪБОР на ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА от СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ „ИДЕНТИЧНОСТ И КУЛТУРА“ „ЗДРАВЕЦ ПЕЕ И ТАНЦУВА“ 2024г. село Здравец, 7769, Община Търговище – 10.00ч.-10-15ч.
  • Конкурсно-фестивална част на певчески, танцови, творчески изяви за индивидуални изпъл нители, певчески и танцови групи, групи за обичаи и театрални състави на седем етнически малцинства от североизточна България – изпълнения на участници от 10.15ч. до 18.00ч. включващо: – Певческо и танцово надиграване „Пей и танцувай с лека стъпка“ – певчески и танцови самодейни състави представят своите умения. – Театрален форум „Млад артист“ – представяне на театрални и/или поетични драматизации, пиеси и традиционни местни обичаи от различни села и градове в Североизточен България.
  • Родова среща-събор на рудари – власи от Североизточна България-традиции, бит, култура, обичаи с представяне на традиционни кулинарни, битови, художествени и занаячийски умения в „Алея на ателиетата, бита, обичаите и занаятите“ – Благотворително раздаване на традиционния агнешки курбан за здраве приготвен съвместно на място от рударско-влашкия етнос от различни села и градове в Североизточна България -12.30ч.-13-30ч.
  • Историческа, патриотична възстановка и пресъздаване на национална българска традиция от патриотичен клуб „Възраждане“ град Търговище, 7700 – 15.30ч.-16.00ч.

По време на Конкурсно-фестивална част:

  • Кулинарни ателиета и базар на автентични етно ястия – характерни и специфични за всяка етническа група. Състезание „Родова вечеря“, част от родовата среща – пресъздаване на старинна инсценировка на етническа вечеря от миналото.
  • Художествени ателиета и базар на автентични етно произведения – специфични за всяка етническа група.
  • Занаячийски ателиета и базар на автентични етно занаяти – специфични за всяка етническа група.
  • Представяне на традиционни етно обичаи, народни носии и предмети от бита – характерни за всяка етническа група.
  • Детски занимания, художествени и образователни игри- специфични за всяка етническа група.

Празничното музикално настроение ще бъде осигурено от оркестър „ВЕСКО ГРУП“ село Батово, Община Добрич, Област Добрич с ръководител: Веселин Николаев, Йордан Йорданов – клавир с българска национална фолклорна и рударско-влашка музика и песни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе