Ротари-Търговище откриха дарителска сметка за изграждане на паметник на Васил Левски

Ротари клуб-Търговище имат кауза за издигане на паметник на Апостола на свободата в града.

Вече е открита благотворителната банкова сметка за дарения. Всеки желаещ да подкрепи патриотичната кауза може да внесе средства в набирателната сметка към
Интернешънъл Асет Банк
IBAN: BG27 IABG 7093 5055 4794 01

Другата добра новина е, че проектът на Ротари Търговище за изграждане на паметник на Васил Левски получи зелена светлина от експертния съвет по градоустройство към Община Търговище. Очаква sе предложението да бъде одобрено и от общинските съветници, а последната стъпка е съгласуване със Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства към Министерството на културата.

Скулпторът Илия Иванов от Търговище е поканен за автор на монумента. Неговият проект е вдъхновен от класическия лик на Апостола на свободата, познат на поколения българи. Представлява близо 3-метрова фигурата в цял ръст, изработена от бронз. Внушителният монумент ще има постамент, а зад него ще бъде поставено пано на стилизирано бяло знаме, на което ще пише мечта на Васил Левски за „чиста и свята република“. Паметникът се предвижда да бъде монтиран на пл. “Независимост“ в града.

Към момента са събрани 20 000 лв. от благотворителен великденски бал.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе