Оставят в ареста трима задържани във връзка с държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол; за четвъртия – „Домашен арест“

Търговищкият окръжен съд постанови мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за тримата, привлечени към наказателна отговорност за ръководене и участие в организирана престъпна група, занимаваща се с държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол, действала на територията на областта; за четвъртия участник  – „Домашен арест“. И. И. (на 51 години) е привлечен като обвиняем за ръководене на групата, а П. С. (на 43 години), С. А. (53-годишен) и В. С. (на 67 години) за участие в същата –  престъпления по чл. 234, ал. 3, т. 1 и чл. 321от НК. И четиримата са осъждани.

Петима обвиняеми за участие в организирана престъпна група за разпространение на акцизни стоки без бандерол след операция в Търговище

Съдът постанови мярка за неотклонение „Задържане под стража“  за И. И. , П. С. и С. А., вземайки предвид, че целта на мярката е да обезпечи присъствието на обвиняемите в хода на разследването и съществува реална опасност да извършат престъпление предвид съдебното им минало. За В. С. представителят на държавното обвинение поиска „Домашен арест“, което искане съдът уважи, изхождайки от възрастта и здравословното състояние, въпреки по-богатия престъпен опит (от 2000 г. до момента е осъждана девет пъти за такива престъпления) от другите, включени в групата.

Наказанията, които предвижда законът за участие в организирана престъпна група е от 3 до 10 години, за ръководене на такава – от 5 до 15   години „Лишаване от свобода“, а за повторно държане и разпространение на акцизни стоки, какъвто е настоящият случай – от 2 до 8 години „Лишаване от свобода“.

Определенията на Окръжен съд – Търговище, с които се постановяват мерките за неотклонение, подлежат на обжалване и протест в пред Апелативен съд – Варна. При обжалване съдът насрочва делото от 10,00 ч. на 24.09.2024 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе