Честит празник, българи!

Празникът ще бъде отбелязан с церемонии в цялата страна

На 22 септември 2024 г. България чества 116 години от обявяването си за независима държава. Денят се чества като официален празник от 1990 г. и ще бъде отбелязан с церемонии в цялата страна.

След Освобождението през 1878 г., България съществува като васална държава на Османската империя, въпреки че е призната за автономно княжество. Васалният статус ограничава суверенитета на страната, въпреки че в много отношения България функционира като независима държава, с избран княз, собствена конституция и правителство.

Началото на 20 век е период на динамични политически промени в Европа. През 1908 г. вътрешните и международни условия създават благоприятен момент за официалното обявяване на независимостта на България. Османската империя е отслабена след Младотурската революция, а международната общност е заета с уреждане на проблемите след анексирането на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария. България вижда своя шанс да постигне пълно освобождение от османската власт.

В нощта срещу 22 септември 1908 г. министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд на военния параход „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Велико Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.

Независимостта на България е призната бързо от големите европейски държави. Османската империя, въпреки първоначалната си съпротива, също е принудена да приеме новия статут на България. След дипломатически преговори през 1909 г. Османската империя официално признава независимостта, като България се съгласява да изплати символична компенсация за отнетите османски държавни активи.

Днес Денят на независимостта на България се отбелязва с редица тържествени събития в цялата страна. Във Велико Търново, където е обявена независимостта, се провеждат специални церемонии, включващи поднасяне на венци, военни паради и исторически възстановки. Българските институции и граждани отдават почит на героите, допринесли за свободата и независимостта на страната.

Този ден остава важен символ на българския национален дух, който продължава да вдъхновява поколенията в борбата за свобода, независимост и демокрация.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе