Как се извършва смяна на водомер за топла вода?

Два вида водомери се инсталират на входа на ВиК системата в един имот. Според това дали обекта е свързан с Топлофикция и можете да разчитате на топла вода целогодишно или пък използвате бойлер за загряване при провеждане на редица битов дейности, е факт, че се използват два отделни измервателни уреда. За клиентите на Топлофикация се изисква както водомер за студена вода, който е основен и задължителен за всеки имот така и такъв, но отчитащ разхода на топла вода. Така според тарифите на съответните доставчици се извършва и начисляването на фактурите, които следва да заплатите като задължение. Какво е особеното при смяна на водомер за топла вода ще споделим сега.

Удобството да разполагате с неограничено количество гореща вода

Най-големия недостатък на имоти, при които топлата вода се загрява с помощта на бойлер е това, че реално има определено количество, което трябва да използвате контролирано. А топла вода е необходима почти за всички битови и хигиенни занимания като къпане, сутрешна хигиена, пране, миене на съдове и т.нат. Когато количеството от бойлера се изчерпи следва отново да го включите и да изчакате достигането на желаната температура.

Такива проблеми нямат абонатите на Топлофикация, които използват течащата топла вода като студената. Няма ограничения и количеството, което ви е необходимо на практика и било определящо за свободата, с която разполагате по отношение на използването на този ресурс.

Както обаче е ясно на всеки абонат – използването не е безплатно и затова към всеки обект е необходимо да се инсталира съответното измервателно устройство т.е. водомер, който да работи ефективно, удобно и точно. Опциите както и при тези за студена вода се отнасят до:

  • Смяна с уред, който отговаря на изискванията на доставчика;
  • Използване на лицензирана фирма, която да извърши смяната според нормативните правила на Топлофикация;
  • Изискване за пломбиране и узаконяван по надлежния ред;
  • Издаване на гаранции за експлоатационни показатели и други.

Накратко не можете сами да извършите смяната, а имате нужда от квалифициран екип с опит, притежаващ лиценз за провеждане на такива дейности.

От какво зависи смяната?

При провеждането на такива дейности има редица особености, които са свързани с предоставяне на качествено обслужване, което да гарантира производителност, коректно и ефективно отчитане на реалния разход. За разлика от водомерите за студена вода, където все още голяма част от тях са аналогови то тук при вариантите за топла вода задължително условие е те да са електронни т.е. информацията да се подава дистанционно.

Затова реално смяната на дефектирал или морално остарял водомер се извършва:

  • От компетентен водопроводчик;
  • С уред с дистанционно отчитане;
  • Чрез спазването на правилата за инсталация;
  • С инсталиране на радиопредавател за подаване на данните.

Ето ви основателни аргументи да се запознаете с онези фирми, които реално разполагат с обучени и квалифицирани кадри, благодарение на които на ваше разположение са услуги, при които пестите време и разходи. Вижте повече тук.

Същност на смяната

Споделихме, че такава смяна се извършва при издадено предписание от доставчика или заради настъпил дефект, който затруднява коректното отчитане на данните за разход на топла вода. С оглед на това да с вземат под внимание основните критерии и изисквания, свързани с процедурата лицензираните оператори ще ви спестят доста неволи и главоболия.

Етапите при смяна са идентични с тези на уредите за студена вода. Те се отнасят до:

  • Спиране на подаването на топла вода;
  • Демонтиране на старото устройства за отчитане;
  • Изготвяне на протокол с номер на пломба и други детайли;
  • Монтаж на утвърден от Топлофикация измервателен уред;
  • Тестване;
  • Пломбиране;
  • Узаконяване ва водомера.

Не отлагайте наложената подмяна, защото при отказ рискувате от това да получите административно наказание и глоба. Изберете компетентен екип и се възползвайте от отлични условия за провеждане на процедурата на приемлива цена. Прочетете още и тук.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе