Без пострадали граждани в пътни инциденти в област Търговище през изминалата седмица

Гл. инсп. Мартин Стоянов, впд началник на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция на МВР, съобщи, че през седмицата от 7 до 13 октомври 2024 г.  в област Търговище са регистрирани 9 пътни инцидента. В тях няма пострадал човек, нанесени са само материални щети на участвалите в пътните инциденти МПС.

Регистрираните от началото на годината в областта  пътно-транспортни произшествия са с 53 по-малко от същия период на миналата година. С един по-малко през настоящата година са загиналите граждани в сравнение с миналата, и със 17 по-малко – ранените при пътни инциденти.

През изминалата седмица в близост до гр. Търговище – на участък от първокласния път София-Варна, с цел повишаване на сигурността по пътищата бе проведена специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол, в която освен екипи на служители на сектор „Пътна полиция“ и на РУ-Търговище участваха и екипи на териториалните структури на ДАИ и НАП. В хода на превантивната акция контролните органи са проверили 97 МПС. За установени от тях нарушения по Закона за движение по пътищата и по Кодекса за застраховането са съставили 6 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 13 глоби с фиш. На водачи са връчени 15 електронни фиша за нарушение на скоростните режими.

За периода 7-13 октомври 2024 г. полицейските служители са съставили за констатирани от тях нарушения 160 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата и по Кодекса за застраховането, и са наложили 436 глоби с фиш по същия закон. Три от тези актове са съставени на водачи, управлявали МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух от 0,5 до 1,2 промила. Съставени са и актове на двама водач, управлявали МПС под въздействието на наркотично вещество. По тези случаи са образувани досъдебни производства по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс. Съставени са 874 електронни фиша по Закона за движение по пътищата за управление на МПС  със скорост, надвишаваща пределно допустимата за даден пътен участък. За разглеждания период от време са спрени от движение 9 автомобила заради техническа неизправност – до нейното отстраняване. 4 автомобила са временно спрени от движение заради липса на валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. В хода на превантивната акция е установен и един неправоспособен водач и със ЗППАМ(заповед за прилагане на принудителна административна мярка) е дерегистриран управлявания от него автомобил за срок от 6 месеца.

От утре – 15 октомври, в област Търговище стартира нова специализирана полицейска акция за подобряване на пътната безопасност, в хода на която органите на реда ще осъществяват засилен контрол върху управлението на мотоциклети, мотопеди, велосипеди и индивидуални електрически превозни средства, за спазване на регламентираните в  Закона за движение по пътищата изисквания.  От сектор „Пътна полиция“ отново призовават водачите за отговорно и разумно шофиране, и за толерантност към всички участници в движението по пътищата.

 

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе