От Община Попово апелират: Нека всички жители на да опазваме околната среда в Световния ден на околната среда

Снимка: Данче Бозаджиева

Световният ден на околната среда е избран от ООН като ден за повишаване на информираността на хората по света и за действие за опазване на природата. От началото му през 1974 г. събитието се отбелязва вече в над 100 държави.

Преди всичко, Световният ден на околната среда е „Денят на хората“, в който да полагат грижи за Земята. Това може да бъде нещо малко – на местно ниво, или по-голямо – на национално или глобално равнище, самостоятелно действие или такова, обединяващо много хора. Всеки може да избере.

В България отбелязваме Световния ден на околната среда, 5 юни с над 60 разнообразни инициативи в цялата страна.

Мотото на празника приканва хората: „Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със Земята. Ние можем да бъдем #GenerationRestoration“

Тази година Световният ден на околната среда се фокусира върху възстановяване качеството на земята, преодоляване на риска от опустиняване и изграждане на устойчивост под мотото „Нашата земя. Нашето бъдеще“.

В тази връзка, приканваме всички жители на община Попово да опазват околната среда, като:
– събират разделно дрехи, пердета, завеси, хавлии и обувки и ги поставят в контейнерите за разделно събиране на текстил. В Попово те са четири и са разположени на следните места:
1. На тротоара на ул. „Гагарин“, кв. Ливади.
2. Срещу болницата – на паркинга пред лаборатория „Рамус“.
3. Бул. „България“ №197 – до денонощен магазин (в посока Керамична фабрика).
4. Кооперация „Нива“ (на източен тротоар).
– събират разделно отпадъци от опаковки – пластмаса, хартия, картон, метал и стъкло и ги изхвърлят в поставените за целта цветни контейнери.

В зеленото иглу – стъклото, а всички останали – в жълтия контейнер, като тубите, кенчетата и бутилките трябва да са изпразнени от течности и трябва да са смачкани, чрез навиване, за да бъде изкаран въздуха от тях, за да се намали обема им, след това да се поставят капачките. Кашоните също трябва да са смачкани, за да се намали обема им и след поставянето на отпадъците в жълтия контейнер, капакът му да бъде затворен с цел недопускане навлажняване при дъжд.

– събират разделно отпадъци от електронно и електрическо оборудване и да ги предават за оползотворяване, като се обадят на безплатен телефон: 0 800 14 100
– при пазаруване да се използват текстилни торби за многократна употреба и да се избегне купуването на тънки пластмасови торбички за пазаруване.

– се намали купуването и използването на пластмасови продукти за еднократна употреба – чаши, чинии, прибори и да се заменят с изработени от рециклируеми материали, например картон и бамбук.

– се прилага домашно компостиране на растителни и хранителни отпадъци.

При повишаване на количеството разделно събрани отпадъци, тези, които не подлежат на рециклиране ще намалеят и това ще доведе до заплащането на по-ниска такса смет.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе