Рехабилитация и модернизация на уличното осветление на Община Омуртаг

Община Омуртаг стартира проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление, който има за цел да повиши енергийната ефективност и подобри качеството на живот на жителите в региона. Проектът е с обща стойност 821 029.82 лв. и се реализира с подкрепата на Националния план за възстановяване и устойчивост по програма BG-RRP-4.025 “Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление”.

Проектът обхваща 40 населени места, включително общинския център гр. Омуртаг и 39 села: Беломорци, Българаново, Великденче, Величка, Веренци, Веселец, Висок, Врани кон, Голямо Църквище, Горна Хубавка, Горно Козарево, Горно Новково, Горско село, Долна Хубавка, Долно Козарево, Долно Новково, Звездица, Зелена морава, Змейно, Илийно, Камбурово, Кестеново, Козма Презвитер, Красноселци, Могилец, Обител, Панайот Хитово, Паничино, Петрино, Плъстина, Птичево, Пъдарино, Първан, Рътлина, Станец, Угледно, Царевци, Церовище и Чернокапци, с общо население от 23 240 жители.

Основната дейност по проекта включва подмяна на съществуващите луминесцентни лампи (9 W и 36 W) и натриеви лампи с високо налягане (70 W) с модерни LED осветителни системи. В рамките на проекта ще бъдат инсталирани общо 3454 LED осветители с мощности от 30 W, съобразени с типологията на улиците и техния светлинен клас (М6).

На всичките 40 улични системи ще бъдат внедрени системи за управление на енергията, включително системи за мониторинг и автоматизация, които ще оптимизират енергопотреблението. В гр. Омуртаг ще бъде инсталиран фотоволтаичен генератор с мощност 14 kWp за собствени нужди, което ще допринесе за още по-голяма енергийна независимост и устойчивост на общината.

Този проект е значима стъпка към по-устойчиво и модерно бъдеще за Община Омуртаг, което ще доведе до значителни икономии на енергия и подобрено осветление за жителите и гостите на общината.

Община Омуртаг остава ангажирана с подобряването на инфраструктурата и повишаването на качеството на живот за всички свои граждани.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе