Световна седмица на кърменето, РЗИ-Търговище се включва в кампанията

За 32-ри път глобалната инициатива за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето става повод въпросите на кърменето да привличат общественото внимание в страни по целия свят. Тазгодишната тема на световната кампания е „Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене за всички“. Кърменето със своите здравни, психологически и икономически предимства може да бъде фактор за преодоляване на неравенствата и е от съществено значение всички да имат достъп до подходящи и съвременни услуги и особено уязвимите майки, които може да се нуждаят от допълнителна подкрепа.

Основни послания на кампанията са:

  • Липсата на подкрепа за кърмене през критичната първа седмица се отразява отрицателно върху цялостните намерения за кърмене и неговото разпространение.
  • Нерегламентираното даряване на млека за кърмачета, съчетано с липсата на достъп до чиста и безопасна вода по време на извънредни ситуации, излага кърмачетата и малките деца на по-висок риск от недохранване и смърт.
  • Кърменето може да е фактор за изравняване на старта в нашето общество и трябва да се положат усилия, за да се гарантира, че всеки има достъп до подкрепа и възможности за кърмене.
  • Инвестициите в кърменето за преодоляване на тези неравенства са жизненоважни и могат да помогнат за намаляване на социалната неравнопоставеност.
  • Защитата, подкрепата и насърчаването на кърменето са насочени към преодоляване на неравенствата, които възпрепятстват устойчивото развитие.

Кампанията за Световната седмица на кърменето се организира от Световния алианс за подкрепа на кърменето – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето (СЗО, УНИЦЕФ, Международната конфедерация на акушерките, Международната организация на труда, неправителствени организации в подкрепа на кърменето и др.). Програмният документ на кампанията, преведен на български, можете да видите тук.

РЗИ-Търговище ще се включи в кампанията с предоставяне на здравно – информационни материали, насочени към бременни и кърмещи жени на Родилно отделение към МБАЛ – Търговище.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе