Функцията на ОП „Комунални дейности – Омуртаг“ с апел към гражданите

ОП „Комунални дейности – Омуртаг“ има за цел овладяването на популацията на безстопанствените кучета в общината. В сътрудничество с ветеринарен лекар се осигурява медицинско обслужване, включващо обезпаразитяване, ваксиниране, кастрация и трайна маркировка. След процедурите кучетата се връщат по местата, откъдето са заловени, като се избягва връщането им на детски площадки и в близост до здравни заведения, детски градини и училища.

Целта е да се осигури здравословна среда за гражданите, хуманно отношение към животните и ефективно намаляване на популацията на безстопанствените кучета. Ежегодно се преброяват безстопанствените кучета и се създават електронни регистри в системата на Българската агенция по безопасност на храните. Собствениците на домашни любимци са задължени да поставят микрочип на животните си и да ги декларират в местната администрация срещу годишна такса. Годишната такса за кучета на територията на града е 10 лв, а за всички останали населени места в общината – 5 лв.

Призоваваме всички граждани да проявяват отговорност и съпричастност към проблема с безстопанствените кучета. Нека се ангажираме с контрола върху размножаването на домашните любимци и да не оставяме животни без надзор. Всеки от нас може да допринесе за създаването на по-добра и безопасна среда за всички!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе