От 15 до 19 октомври в Попово ще бъдат представени най-новите български филми

В разгара е подготовката по провеждането на XII-ото издание на фестивала за операторско майсторство „Златното око“, в памет на големия български оператор Димо Коларов и в чест на 100 години от неговото рождение.

Фестивалът ще се проведе от 15 до 19 октомври 2024 г. в гр. Попово – родния град на Димо Коларов, където ще бъдат представени продукции от съвременното национално киноизкуство, с публичен показ от последните две години – от юли 2022 г. до юли 2024 г. Организатор е Община Попово, като негови съорганизатори са: Съюзът на българските филмови дейци, UVT и със съдействието на фирма „Арт 2020“ ООД и безвъзмездна финансова помощ на Държавен фонд „Земеделие“ и МИГ-Попово.

Крайният срок, в който българските оператори можеха да кандидатстват, изтече на 31 юли. Селекционната комисия на фестивала „Златното око“ в състав: проф. д-р Михаил Мелтев – режисьор, Калоян Божилов – оператор, и Людмила Дякова – кинокритик, прегледаха заявените за участие във фестивала филми и допуснаха за участие 7 игрални филма – пълнометражни и късометражни, 15 документални филма и 10 студентски филма. Кинолюбителите ще могат да видят филми като: „Диада“, „Уроците на Блага“, „Немилосърдната красавица“, „Клопка“, „Бо Нан За“, „Защото обичам лошото време“ и др. Програмата по тяхното представяне, което ще се състои в залата на Дом на културата „Димо Коларов“, е в процес на подготовка. В процес на уточняване е и съпътстващата програма, която ще включва срещи с известни актьори, представяне на книги, изложби и др.

Журито, което ще оценява филмите, е в следния състав: председател – Рали Ралчев – съвременен български оператор, носител на статуетката „Златното око“ за филмите – „Тилт“ 2011, „Врагове“ 2018 и „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ 2022, и членове: проф. д-р Цветан Недков – преподавател по кино и телевизионно операторско майсторство, Александру Стериан от Румъния – оператор с богат опит и преподавател по операторско майсторство във филмовата академия в Букурещ, доц. д-р Деян Статулов – ръководител на сектор „Екранни изкуства“ в Института за изследване на изкуствата при БАН, водещ, редактор и сценарист на телевизионни предавания и формати, и Лъчезар Аврамов – кинорежисьор и продуцент.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе