X Национален фолклорен фестивал „С хоро и песен във Водица всяка есен“

На 21 и 22 септември в поповското село Водица се проведе десетото юбилейно издание на Национален фолклорен фестивал „С хоро и песен във Водица всяка есен“. Превърналото се вече в традиционно фолклорно събитие в началото на есенния сезон и тази година бе организирано от НЧ „Просвета-1894“ – с. Водица, с подкрепата на Община Попово и Кметство село Водица и под патронажа на кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов. В конкурсната програма в рамките на двата фестивални дни на сцената на площада в центъра на селото пред местното читалище се изявиха участници от цяла България, разделени в отделни категории, които представиха на вниманието на публиката народни песни и хора от различните фолклорни области на страната. Изпълненията им бяха оценявани от петчленно компетентно жури в състав: председател – акад. проф. д-р Любен Досев – преподавател по кавал, диригент на народни оркестри и камерни ансамбли, и членове: доц. д-р Димо Енев – хореограф в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив и балетмайстор във Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – гр. Пловдив; Таня Досева – вокален педагог, преподавател по народно пеене, диригент на народни хорове, солистка на Конушенски народен оркестър; Искра Тодорова – етнолог, уредник в отдел „Етнография“ в Музей на градския бит – гр. Русе; и Драгомир Славчев – председател на НЧ „Просвета-1894“ – с. Водица.

Началото на проявата бе дадено от читалищния секретар Каталина Петрова, а гости на събитието бяха представители на Фондация „BCause“ за България и КАФ Америка, които работят за изпълнение на целите на благотворителния фонд на филантропа Хелън Ринкър Ашли в България и в частност – в с. Водица. Поздравителен адрес бе представен от името на кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов, а приветствие към всички присъстващи отправи председателят на журито акад. проф. д-р Любен Досев, който пожела успех на участниците в конкурсната програма и празнично настроение на жителите и гостите на село Водица.
В края на втория фестивален ден най-добре изявилите се участници от десетото издание на Национален фолклорен фестивал „С хоро и песен във Водица всяка есен“ бяха отличени и наградени от членовете на журито, като получиха призове за Първо, Второ и Трето място. Бяха връчени и поощрителни награди за най-малък и най-възрастен участник в група и индивидуален участник.

В тазгодишното издание на фестивала за първи път бе въведена и категория за съвременно претворяване на българския танцов фолклор. Двете първи места в първа и втора възрастова група (съответно от 7 до 12 и от 12 до 18 години) безапелационно грабнаха танцьорите от Студио за класически и съвременни танци „Марина балет“ – гр. Попово. Първото място във възрастова група над 18 години отново грабна поповски състав – ТФ „Сеяченки“ от кв. Сеячи, гр. Попово.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе