Хиляди протестиращи се събраха в Търговище с искане за справедливост за загиналия Момчил

Днес хиляди граждани от цялата страна се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР в Търговище, за да изразят своето недоволство във връзка с неразрешения случай на загинал моторист в началото на април край Попово. Протестиращите носеха плакати с надписи като „Искаме справедливост за Момчил“ и „Убийците на Момчил в затвора“, изразявайки своите съмнения, че случаят е повече от обикновено пътнотранспортно произшествие и може да става дума за убийство.

Мирно шествие днес в памет на Момчил Георгиев

Стоянка Стоянова, майката на загиналия Момчил, категорично заяви, че вярва, че синът ѝ е бил убит и няма да се откаже, докато не докаже това. Семейството твърди, че смъртта му е свързана с лични или други мотиви, които трябва да бъдат разкрити и изяснени.

„Сигурни сме, че това не е просто пътнотранспортно произшествие“, заяви пред журналисти Симон Милков, близък на семейството. Той посочи, че присъствието на толкова много хора от различни части на страната е ясен знак, че има съмнения за сериозни пропуски в разследването. Протестиращите настояват случаят да бъде прехвърлен към Софийска градска прокуратура и Националната следствена служба, за да се разгледа обективно и всички факти да бъдат проверени.

Семейството на Момчил изразява недоволството си от липсата на отговори по ключови въпроси около смъртта му, като това дали е имало огнестрелни рани по тялото му и какви са били обстоятелствата около инцидента. Те настояват за оставки на разследващите от Районното управление в Попово, включително на началника и разследващата Росица Русева, и искат случаят да бъде прекласифициран като тежко криминално деяние.

Протестиращите искат също така ексхумацията на тялото на Момчил да бъде извършена от специалисти от катедра „Съдебна медицина“, както и участието на проф. Мария Грозева и проф. Станимир Карапетков в експертизите, за да се установи точната причина за смъртта му.

Протестното шествие премина през основните улици на Търговище и завърши пред Съдебната палата, където участниците отново настояха за справедливост и прозрачност по случая.

Това не е първият подобен протест – през септември в Попово също се състоя демонстрация с искания за „истината за Момчил и за справедливост“, напомнят близките на загиналия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе