Над 730 хил. лв. отделя Община Търговище за спорт през 2020 г.

Снимка: Община Търговище

Над 730 хил. лв. отделя Община Търговище за спорт през 2020 г. Това обяви кметът д-р Дарин Димитров по време на посещението си на новите тенис кортове на стадион „Неделчо Камов“ днес.

Най-сериозна е сумата за поддръжка и плащането на разходите за ток, вода и газ на спортните бази – 340 хил. лв. Отделно, 112 хил. лв. е бюджетът на общинско предприятие „Социални и охранителни дейности“ за стопанисването на спортните съоръжения в града.

Припомняме, че въпреки че поема разходите по поддръжката и експлоатацията на спортните бази, Общината не реализира приходи от наем. Администрацията ги предоставя на клубовете безвъзмездно, в изпълнение на договори, подписани за периода 2011-2020 година.

„Тъй като срокът на договорите приключва, ще трябва да подпишем нови, които да са адекватни на новия Закон за спорта. Там е заложено възмездно отдаване на спортните бази. Ще държа да има едно минимално участие на клубовете в поддръжката“, заяви кметът.

Освен, че предоставя базите, Общината субсидира клубовете допълнително. Общо 77 хил. лв. ще постъпят директно по сметките им, като стимул за постиженията на състезателите през годината.

През 2020 г. са вложени и 64 хил. лв. в изграждането на площадка за авиомоделизъм, който е един от успешните спортове на Търговище.

90 хил. лв. са предвидени за мъжкия отбор и детско-юношеските формации на футболен клуб „Светкавица“. Допълнително 25 хил. лв. могат да бъдат отпуснати на клуба при постигането на определени резултати през годината.

В капиталовата програма са заложени и 20 хил. лв. за изготвянето на проект за обновяване на спортна зала „Дечко Стефанов“.

За традиционната церемония „Спортист на годината“ са заделени 2500 лв.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе