Какви са най-ефективните начини да се справим с хемороидите

Хемороидите са често срещан и неприятен, дори болезнен проблем за много хора. Те се появяват, когато вените в ректума или аналната област се разширяват или подуват. Тези подути вени образуват кръгла болезнена бучка (хемороидален възел) в или извън ректума, което затруднява движенията на червата и може да причини болка.

Лечението на хемороиди може да варира от елементарни домашни средства до операция. То се базира на размера на хемороидалния възел, симптоматиката и местоположението на хемороида.

Кого засягат хемороидите?

Въпреки че повечето хора смятат, че хемороидите са рядко срещани, всъщност голяма част от хората имат такива в някакъв етап от живота си. Когато хемороидът е малък или се намира вътре в ректума (вътрешен хемороид) той може да бъде асимптомен и човек да не разбере, че дори има хемороиди. Те причиняват дискомфорт и могат да се считат за болестни само кгоато хемороидалните бучки на съдовете се разширят.

Както споменахме по-горе, много хора или приблизително 75% от хората имат разширен хемороид в някакъв момент. Въпреки това, много малък процент от тях отиват на лекар. Срещат се еднакво както при мъжете, така и жените, и пикът им е между 45 и 65 години.

Какво причинява хемороидите?

Хемороидите се причиняват от подуване в аналните или ректалните вени. Това ги прави податливи на дразнене. Това подуване може да бъде причинено от различни фактори, като някои от тях са:

  • Наднормено тегло;
  • Бременност и раждане;
  • Работа в седнало положение;
  • Хроничен запек или диария;
  • Диета бедна на органични фибри;
  • Тежък физически труд;
  • Продължителна кашлица и напрягане.

Стадии на хемороидалната болест

Лекарите често използват система за класификация, като категоризират хемороидите в четири стадии:

Първа степен: Хемороиди, които кървят, но не са пролапсни, т.е. леко уголемени хемороиди, които не са излезли извън ректума.

Втора степен: Хемороиди, които са пролапсни и се прибират самостоятелно (с или без кървене). Те могат да излязат извън ректума по време на определени дейности като тежък физически труд, напъване при констипация или при преминаване на изпражненията, но след това да се приберат обратно.

Трета степен: Това са хемороиди, които са извън ректума, но могат да бъдат изтласкани обратно в ректума чрез натиск.

Четвърта степен: Пролапсни хемороиди, които не могат да бъдат избутани обратно в ректума. Тук също се включват и тромбозирани (съдържащи кръвни съсиреци) хемороиди. Те често са много болезнени и е понякога е нужно да бъдат отстранени оперативно.

Колко време отнема лечението?

За много хора хемороидите си остават за дълго. Продължаващата болка е особено често срещана при хора над 50-годишна възраст. За други хемороидалната болка се връща години след лечението, а за трети състоянието е на приливи и отливи, като става по-често с времето. Тук е важно да отбележим, че дори при операция, често хемороидите правят рецидив и се връщат отново.

Как да се отървете от хемороидите?

Както споменахме по-горе най-сигурният начин, за да премахнете изцяло хемороидалния възел, е оперативното лечение, но шансът за рецидив и последващи проблема е много голям.

На база на проучване на този тип проблеми, Институтът по Неорганична Химия към БАН разработи нов революционен продукт на база на лековите свойства на черноморската луга и прочутите български билки. Този козметичен продукт не съдържа кортикостероиди и лидокаин и може да се използва ежедневно и дългосрочно. Крем Комфорт е уникален с това, че не само има в състава си черноморска луга, която е добивана от Атанасовското и Поморийското солени езера и има мощен заздравителен ефект, но и заради синергийния ефект от прецизно подбраните съставки в крема. Потребители на Крем Комфорт съобщават за бързо и ефективно облекчение на симптоматиката на хемороиди, анални фисури и анален сърбеж.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе