Проведе се работна среща относно проблемите с водоснабдяването в областта

Вчера, 21.08.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стойков проведе работна среща с представители на общинските администрации и ВиК-оператора в региона. Основната цел на срещата бе да се дискутират текущите проблеми, свързани с осигуряване водоснабдяването за питейно-битови нужди на населението на област Търговище.

„Трайното засушаване през годината доведе до сериозни проблеми с осигуряването на вода за населението” – заяви областният управител. По негови думи, жители на различни населени места отправят жалби и сигнали до Областна администрация – Търговище, заради нередовно водоподаване. „Необходимо е да работим единно, за да създадем реални възможности за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на жителите на област Търговище. Нужно е да търсим и въвеждаме в експлоатация алтернативни водоизточници, за да не пресъхват чешмите в домовете на нашите съграждани” – каза пред присъстващите г-н Стайков.

Управителят на ВиК-Търговище ООД инж. Явор Миланов отчете, че към момента общо 90 населени места на територията на област Търговище са с режимно водоподаване, в това число и град Омуртаг, където най-много хора са засегнати от безводието. Той заяви, че за да се реши проблемът, е наложително да бъде извършена цялостна подмяна на съоръженията от вътрешната водопреносна мрежа в града, като всички видими аварии се отстраняват своевременно.

В тази връзка областният управител информира присъстващите, че е провел разговори със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Николай Нанков за неотложната необходимост от осигуряване на целево финансиране по съществуващ проект за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на град Омуртаг. Проектът за цялостна подмяна на ВиК-съоръженията в град Омуртаг е на обща стойност от над 13 млн. лв.

Г-н Митко Стайков ще участва и в среща с ресорния министър г-жа Петя Аврамова и с министър-председателя г-н Бойко Борисов, във връзка обследване на съществуващото състояние на водоснабдителна система „Дунав“, и изготвяне на прединвестиционното проучване за реконструкцията и доизграждането й като алтернативен водоизточник за населението на областите Търговище, Шумен и Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе