61 деца с изявени дарби получават стипендии от Община Търговище

Снимка: Община Търговище

61 деца от Търговище ще получат стипендии по Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби в общината. Това определи Комисията по Наредбата, в състав: Eмине Якубова, председател на Общински съвет Търговище и на Комисията по стипендиите, Силвия Доманова, старши експерт „Образование” в дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Търговище и общинските съветници Теодора Маринова, Десислава Петрова, Анета Куманова и Борис Димитров.

Еднократната стипендия „Търговищко дарование“, в размер на три минимални работни заплати, се присъжда на Ралица Добрева, ученичка в 10 „а“ клас в І СУ “Свети Седмочисленици“. Тя е с призови класирания в национални и международни  конкурси и състезания в сферата на IT-технологиите и чуждите езици.

Годишна стипендия в размер на две минимални работни заплати получават три деца. В област „Образование, наука и техника” отличен е Никола Киров, 7 „б“ клас в І ОУ „Христо Ботев“. Дилек Мехмедова, ученичка в 10 „в“ клас във ІІ СУ „Проф. Никола Маринов“ е наградена в област „Изкуство и култура”. В област „Спорт” стипендия получава Теодор Трифонов, 12 „а“ клас в Спортно училище „Никола Симов“.

Месечни стипендии, за период от два месеца, в размер на 1/5 от минималната работна заплата се присъждат на 57 деца. Най-много са отличените в област „Спорт“ – 24 деца. За постижения в област „Изкуство и култура” стипендии получават 17 младежи, а в област „Образование, наука и техника” – 16.

През тази година подадените кандидатури са общо 71. Комисията не одобри 10 от постъпилите искания, тъй като не отговарят на изискванията на Наредбата.

Общо 20 000 лв. са заложени в бюджета на Община Търговище за финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби през тази година.

Официалната церемония за награждаване на отличените трябваше да се състои на 30 октомври, но поради усложнената епидемична обстановка бе отменена. Наградените деца и младежи ще получат своите грамоти в сградата на Община Търговище.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе