Издадоха заповедта за новите мерки в страната

Нови противоепидемични мерки влизат в сила на територията на България от 23.30 ч. на 27 ноември, петък, и ще са с действие до 21 декември 2020 г. „Всички мерки, които ние вземаме в момента, целят да намалят темпа на разпространение на заразата. Ние сме наясно, че тези мерки не могат да спрат разпространението на вируса, но ще дадат глътка въздух на системата на здравеопазването, за да може тя да работи толкова ефективно, колкото на всички нас ни се иска“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

„Цялостната картина, не само от гледна точка на нашата страна, а и на случващото се в света, показва, че в момента Европа е континентът, който продължава да бъде в разгара на епидемията. В Европа е най-висока заболяемостта, най-висока е и смъртността. За последните 14 дни в Европейския съюз се разболяха 3 млн. души, а починаха 50 000. Няма правителство, което пасивно да наблюдава тези данни и да не предприеме никакви мерки. Това би било безотговорно и абсолютно неоправдано от всякаква гледна точка“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От 23.30 ч. на 27 ноември, петък, се преустановяват присъствените учебни занятия във всички образователни институции на територията на Република България. В това число влизат всички ученици от 1-ви до 12-ти клас, всички извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи, всички висши училища, всички присъствени и групови занимания в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. Също така се преустановява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени събития в присъствена форма. Преустановява се провеждането на всички групови културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 човека. С новите мерки се преустановяват всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на новите мерки. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18-годишна възраст се провеждат без публика. Преустановяват се посещенията във фитнес центровете. Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината. Преустановяват се посещенията в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания, екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

От 23.30 ч. на 27 ноември, петък, магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 ч. и 10.30 ч. За аптеките т.нар „зелени коридори“ отпадат.

„Всички противоепидемични мерки имат медицински цели, а именно – опазване здравето и живота на хората. Считаме, че въвеждането им е навременно, защото България мина заболяемостта от 600 души на 100 хил. население. Такова е поведението и на всички европейски държави. Предстоят светли празници и както всички нас, така и лекарите, които са в болниците, имат нужда да се приберат вкъщи, да прегърнат своите деца, да кажат „Обичам те“ на любим човек. Нека бъдем отговорни като общество и да им помогнем, за да могат те да помагат на нас, защото само заедно можем да се справим с пандемията от COVID-19“, обясни проф. Костадин Ангелов.

Всички институции от религиозен характер ще бъдат отворени. Парковете и градините също. Не се налага вечерен час в нито една сфера на територията на България. Няма и други строги мерки, които са характерни за някои от държавите на територията на Европейския съюз и на съседни на България страни, стана ясно още от думите на министър Ангелов.

С целия текст на заповедта може да се запознаете тук.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе