Нови оборудвани линейки получи центърът за спешна помощ в Търговище

Здравният министър връчи днес ключовете на 20 нови оборудвани линейки, които тръгват за центровете за спешна медицинска помощ в страната. Те са част от големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, по който ще бъдат доставени 400 линейки. До момента са предадени 260, центровете за спешна помощ предстои да получат още 140, от които 42 са високопроходими. Поръчката за тях тече в момента, поясни министър Ангелов

Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ е на стойност 163 897 815 лева и се реализира на територията на цялата страна, като, освен закупуването на 400 санитарни автомобила, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ), 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиала и 6 изнесени екипа). Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нова медицинска апаратура, оборудване и обзавеждане.

Проф. Ангелов коментира и въпроса дали бързите антигенни тестове ще бъдат приравнени на PCR тестовете. В момента мнението на експертите, които работят по въпроса, клони в тази посока, обясни министърът и допълни, че няма категорично становище все още на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR тестовете. Има препоръка, която показва, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и съответно да се потвърждават с PCR тест.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе