За 10 години над 60% увеличение на домакинствата, използващи интернет в област Търговище

Изследването за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите.

Достъп на домакинствата до интернет

Резултатите от проведеното изследване за използване на ИКТ в домакинствата и от лицата показват, че през 2020 г. 82.4% от домакинствата в област Търговище (78.9% средно за страната) имат достъп до интернет в домовете си. За периода 2010 – 2020 г. относителният дял на домакинствата с достъп до интернет от областта се е увеличил с 62.2 процентни пункта.

През 2020 г. с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е област София (столица) (90.8%), а с най-нисък – област Видин (44.8%). По този показател област Търговище заема пето място сред всички 28 области в страната.

Използване на интернет от лицата

През 2020 г. в област Търговище 61.3% от лицата на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично (69.2% средно за страната). Относителният дял на лицата, използващи регулярно интернет, е най-висок в област София (столица) – 83.9%, а най-нисък в област Видин – 41.8%.

Регулярното използване на интернет при мъжете и жените в област Търговище е съответно 69.1 и 54.2% (средно за страната – 70.6% при мъжете и 67.8% при жените).

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като е регистрирана правопропорционална зависимост между образователното равнище и честотата на използване на глобалната мрежа. Докато 94.7% от лицата с висше образование и 70.9% от лицата със средно образование в областта са регулярни потребители, то едва 14.5% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които интернет предоставя.

Използване на интернет от лицата за взаимодействие с публични институции

През последните 12 месеца 31.7% от лицата в област Търговище (26.9% средно за страната) използват интернет за взаимодействие с органите на държавната и местната власт (получаване на информация от уебсайт или приложение на публична институция; изтегляне и/или подаване онлайн на официални документи или формуляри). Този относителен дял е най-висок в област София (50.3%), а най-нисък в област Добрич (3.7%).

Електронна търговия

През 2020 г. в Североизточния район (области Варна, Добрич, Търговище и Шумен) относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 навършени години, които са купували стоки и услуги по интернет през последните три месеца, достига 16.9% (15.6% средно за страната).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе