Българското правителство отпусна 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия за преодоляване на щетите от труса

На свое заседание днес Министерският съвет реши да отпусне 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия за преодоляване на щетите от земетресението, при което при първоначални данни загинаха седем души.

Тъй като материалните щети в цялата страна са огромни, помолихме нашето посолство да проучи къде са най-големи нуждите от възстановителни работи. Българската помощ ще бъде насочена към две емблематични сгради в Хърватия, свързани и с българската история –  Горноградската гимназия и Хърватската академия на науката и изкуствата.

Днес вицепремиерът Екатерина Захариева проведе и спешно съвещание с министъра на икономиката Лъчезар Борисов и с Българския червен кръст. Тъй като хърватската страна се нуждае от питейна вода, бе решено с помощта на най-големите производители на минерална вода у нас да бъдат организирани спешни доставки. Първите два тира с минерална вода от различни производители ще бъдат доставени още в почивните дни в складовете на Българския червен кръст в село Лозен, откъдето ще бъдат транспортирани до Хърватия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе