Предвиждат по-ниски такси за хранене за децата в предучилищното образование в Търговище

Предвижда се пълно или частично освобождаване от таксите за хранене за децата в групите за задължително предучилищно образование в детските градини в Търговище. Това e записано в проект за изменение на Наредбата за местните такси и цени на услугите. Измененията целят синхронизация на общинската Наредба със Закона за предучилищното и училищното образование.

Право на пълно подпомагане за заплащането на таксите за 5 и 6-годишните деца в предучилищните групи ще имат родителите/настойниците на: деца с един или двама починали родители; деца с родител от 70 и повече процента намалена трудоспособност; деца с от 50 и повече процента по вид и степен на увреждане; близнаци; деца от групите към детски градини в селата на община Търговище; деца с родител, регистриран в Бюро по труда; деца с един или двама родители студенти – редовно обучение; деца от семейства с две, три или повече деца, посещаващи общински детски ясли, градини или училища.

С 30% по-ниски ще са таксите за всички останали 5 и 6-годишни, посещаващи предучилищните групи в градините. Родителите им ще заплащат по 1 лв. за храна за присъствен ден вместо 1,55 лв., както досега.

Няма да се заплаща такса за дейностите по хранене за децата в яслите и за 2-4-годишните деца в градините за: деца с двама починали родители; деца, с родител с 90 и повече процента намалена трудоспособност; деца със 70 и повече процента по вид и степен на увреждане.

50% от таксата (т.е. 1 лв.) за дейностите по хранене ще се заплаща за децата в яслите и за 2-4-годишните деца в градините за: деца с един починал родител; деца с родител от 70 до 89% намалена трудоспособност; деца с от 50 до 69% по вид и степен на увреждане; близнаци; второ и следващи деца от семейство с две или повече деца, които посещават общински детски ясли и/или детски градини; деца с един или двама родители студенти – редовно обучение.

Проектът за изменение на Наредбата, заедно с мотивите към нея, са публикувани в уебсайта на Община Търговище. Становища се приемат в срок до 22 януари на адрес: [email protected].

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе