Активният контрол с цел повишаване на безопасността по пътищата на областта при зимни условия продължава

948 МПС и 1079 лица са проверени от служители на сектор „Пътна полиция“ и на районните управления в състава на областната дирекция на МВР по пътищата в област Търговище в хода на специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение. По време на провеждането й/ от 29.01.2021 г. до 5.02.2021 г./ в населените места на областта полицейските екипи бяха разположени в райони с интензивен трафик и край пешеходни пътеки, особено в пиковите за движението часове. Контролните органи следяха за правилното пресичане от страна на пешеходците и недопускане на отнемане на предимството им от водачите на превозни средства, както и за изискването да не се ползват мобилни телефони от шофьорите без „хендс фри“. Друг акцент в превантивната акция бе в засилването на контрола на скоростните режими извън населените места. Осъществяваше се активен контрол и за недопускане на управление на МПС от неправоспособни и водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, както и за наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Установен е един водач, управлявал МПС с концентрация на алкохол в издишания от него въздух от 0,5 до 1,2 промила, за което ще му бъде наложена административна санкция. В хода на акцията са установени 74 случая на неспазване на пътни знаци и маркировка от водачи на МПС; 52 случая на неизползване на обезопасителни колани, системи и каски по време на движение на МПС; 24 случая – на неправилно изпреварване или неправилно движение по пътното платно; по 5 случая – на използване на мобилен телефон по време на управление на МПС и на нарушения, извършени от пешеходци; 3 случая – на управление на МПС без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, и 2 случая – на отнемане предимство на пешеходци от водачи на МПС. По отношение на скоростните режими полицейските служители са констатирали 437 случая на неспазването им в населените места в областта, и 17 – извън населените места. Както е известно, неспазването на максимално допустимата скорост на движение на МПС е една от основните предпоставки за тежки пътни инциденти.

За установените в хода на специализираната операция нарушения на Закона за движение по пътищата полицейските служители са съставили 77 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 246 глоби по фиш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе