41 нарушения на скоростните режими от водачи на товарни автомобили са констатирани в областта през миналата седмица

От 8 до 14 февруари 2021 г. в цялата страна, както и в област Търговище, бе проведена специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Паралелно такава превантивна акция бе проведена на територията на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“/ROADPOL/. Според извършения анализ основните причини за възникването на произшествия с товарни автомобили и автобуси са: неспазване на  времето за почивка от водачите, превишена скорост, употреба на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите. Затова и основните акценти в контролната дейност на полицейските екипи бяха: спазването на времето за почивка при водачите на товарни автомобили и на скоростните режими, недопускането на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и на превоз на неукрепен товар. Проверяваше се и за изрядността на документите на водачите и товарите, както и за евентуален превоз на нелегални мигранти. Освен служители на “Пътна полиция” в проверките у нас участваха и представители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

За изминалата седмица по пътищата на област Търговище са проверени 294 товарни автомобила. Установени са 41 случая на управление с превишена над максимално допустимата скорост, както и 9 случая на нередовни документи на превозното средство, 6 – с нередовни документи на водачите, 5 случая на неизползване на предпазни колани при управление на такъв вид автомобили, 3 тахографски нарушения и 2 случая на техническа неизправност на автомобилите. Установен е и един водач, управляващ товарен автомобил след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания въздух 1,94 промила, за което е образувано бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс.

По време на полицейската операция са проверени и 21 автобуса, като са констатирани само 2 случая на нарушения на скоростните режими.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе