Продължават ремонти на улици, тротоари и квартални пространства в Търговище и през 2021 г.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров представи капиталовата програма на Общината за 2021 г. Това се случи на живо, в страницата му във фейсбук. Със всяка изминала година капиталовата програма става все по-голяма, като през 2021 г. тя е на стойност от близо 11 млн. лв., заяви кметът.

„След ремонтите на големите пътни артерии в града, през тази година приоритет ще са по-малките и квартални улици, междублоковите пространства, тротоарите и обновяването на образователната инфраструктура. Ние държим градът да става все по-красив и по-развит“, каза д-р Димитров.

През тази година цялостно асфалтирани ще бъдат 23 улици и булеварди в Търговище. Това са: входната артерия „Никола Маринов“; „Славянска“,  „Ген. Янков“,  „Росица“, „Първи май“ – от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Паисий“, „Хан Крум“, „Бистрица“, „Ген. Столетов“, „Охрид“, „Добрич“, „Вършец“, „Васил Априлов“, „Петър Парчевич“, „Здравец“, „Поп Сава Катрафилов“ – от ул. „Спиридон Грамадов“ до ул. „Екзарх Йосиф“; „Черно море“; „Сливница“; „Радецки“; „Гълъбец“; „Драгоман“, обслужващи улици към бл. 1, бл. 2 и бл. 25 в кв. „Запад“, обслужваща улица към жилищни блокове 16, 18, 20 на ул. „Скопие“. Продължава работата и по реконструкцията на бул. „Трайко Китанчев“ по „Региони в растеж“.

В населените места на общината ще бъдат обновени 8 улици. Това са:  „Хан Аспарух“ в с. Голямо Соколово, „Цар Борис I“ в кв. Въбел, „Огоста“ в с. Лиляк, „Гердеме“ в с. Подгорица, „Гагарин“ в с. Буховци, „9-ти септември“ в с. Преселец, „Тодор Петков“ в с. Надарево и „Захари Стоянов“ в с. Дългач.

Предвиден е ремонт на отсечка от общинската пътна мрежа от близо километър на входа на квартал Бряг в посока от Търговище. Ще бъде обновена и отсечка от близо 2 км между селата Разбойна и Стража.

Готови са проектите за обновяване на кварталите в района на ул. „Скопие“ и този, заключен между ул. „Сава Геренов“, „Средна Гора“ и „Дамян Груев“. Тъй като стойността на проектите е съответно 1 млн. лв. и 600 хил. лв., те ще се извършват поетапно. През тази година са заложени по 250 хил. лв. за всеки от тях. В момента се подготвя обществената поръчка за строителството за квартала около „Скопие“. Там ще се работи на три етапа. През тази година е заложено изграждането на нова улица, като продължение на ул. „Мадара“, която ще преминава непосредствено пред т. нар. „битак“ и ще стига до бл. № 19 на ул. „Скопие“. Ще де обособят паркоместа и ще се асфалтира. Ще се изграждат и ВиК и ел. комуникации. Догодина или при осигуряване на средства, ще се премине и към благоустрояването на пространството между бл. 85 и бл. 19. Третият етап касае изграждането на спортни и детски площадки.

В квартала между улиците „Сава Геренов“, „Средна гора“ и „Дамян Груев“ ще се работи на два етапа. През 2021 г. ще се започне с благоустрояването, включващо нови настилки в междублоковото пространство, нови тротоари и детска площадка. На следващ етап там ще бъде изградена и обслужваща улица, която ще излиза от жилищните сгради към ул. „Дамян Груев“.

Продължават ремонтите и на тротоарите. Малко над 6 дка настилки са предвидени за обновяване през тази година. Тротоари ще се правят на ул. „Трети март“ – страната от училището за деца с увреден слух до паметника на ген. Казимир Ернрот, ул. „Шейново“, ул. „Първи май“ – лявата страна, в посока от ул. „Паисий“ към центъра. Ще се работи и на ул. „Георги Бенковски“ – от страната на Драматичния театър до ул. „Паисий“. Предвидени са и площадът на базар „Сюрен“, както и тротоарите от двете страни на ул. „Спиридон Грамадов“.

В ход е изграждането на нова клета на Регионалното депо за битови отпадъци край село Пайдушко. Отделени са над 2 млн. лв. за целта. Това са средства от отчисления, които Общината плаща към РИОСВ. Те бяха върнати на администрацията след искане на кмета. Дейностите по оформянето на клетката трябва да приключат до началото на 2022 г.

167 хил. лв. са заложени за подмяна на дограма и ремонти в детски и образователни звена в общината. Продължават и ремонтите в ДГ № 6 „Пролет“ по Програмата на хуманитарна помощ на Посолството на САЩ. Очаква се скоро дейности да започнат и в сграда „Славейче“ на ДГ № 11 „Звънче“.

През тази година са заложени средства и за проектиране на улица от западната страна на бул. „Митрополит Андрей“.

Община Търговище публикува и Google карта, на която са отбелязани ремонтите, реализирани със средства от бюджета на Общината, от Европейския съюз или по други програми, по които бенефициент е местната администрация. Картата ще бъде актуализирана периодично. Освен самите обекти, там ще се отбелязва и ходът на ремонтните дейности. Картата е публикувана тук.

Цялата капиталова програма е публикувана в уебсайта на Община Търговище.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе