Предлагат удължаване на противоепидемичните мерки с още месец

„България излиза и от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел”. Това заяви министърът в оставка проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти тази сутрин.

Според проф. Ангелов е постигнато много, благодарение на изключително целенасочена политика. За да се задържат обаче резултатите имало две задължителни условия.

Ваксинацията върви добре, като през май може да се достигне до 50 000 ваксинирани на ден. 12.00 ч. днес ще има заседание с ваксинационния щаб и ще се вземат две решения – за ваксината на „Янсен” и можем ли да се позволи отварянето на „зелени коридори” и пета фаза. Второто задължително условие е спазването на противоепидемичните мерки. По думите на здравния министър мерките трябва да се спазват още месец-два, докато не се постигне колективен имунитет с поне 60% ваксинирани.

14-дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000 души. Това ни отрежда 14-ото място в Европейския съюз и пето на Балканите. По отношение на смъртността на двуседмична база тя е 23 на 100 000. По този показател сме на второ място в ЕС след Унгария и на трето на Балканите – след Босна и Херцеговина и Северна Македония.

В страната продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта, като Разград и Видин са с под 300 на 100 000 души. С най-висока са Варна, Русе, София, Перник, Добрич и Софийска област.

По отношение на мерките и извънредната епидемична обстановка проф. Ангелов е на мнение, че те трябва да продължат. Вчера главният държавен здравен инспектор е входирал доклад, с който се предлага удължаване с един месец на извънредната епидемична обстановка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе