Над 300 случая на неспазване на скоростта от водачи на товарни автомобили са установени по време на акцията в област Търговище

От 10 май до 16 май 2021 г. в цялата страна, както и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“,  бе проведена специализирана полицейска операция, в хода на която бе осъществяван засилен контрол на товарните автомобили и автобусите. У нас в проверките освен екипи на „Пътна полиция“ участваха и служители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Основната причина за провеждането на  акцията за контрол на товарните автомобили и автобусите бе базирана на факта, че при възникване на тежко пътно-транспортно произшествие с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с други пътни инциденти. В календара на ROADPOL подобни операции се провеждат 4 пъти в годината. За 2021 година първата бе проведена в края на зимата – от 8 до 4 февруари. Предстоят още две аналогични операции, като едната е заложена в средата на лятото, а другата – в началото на есента.

В хода на акцията контролните органи са проверили по пътищата на област Търговище 590 товарни автомобила. Констатираните за периода на провеждането й нарушения на скоростните режими от водачи на таза категория МПС са 342. Прави впечатления и немалкия брой установени нарушения, свързани с нередовни документи на водачите – 20. В хода на проверките са констатирани и 4 случая на управление на товарни автомобили с нередовни документи на превозвания товар, 2 случая на управление без използване на обезопасителни колани от съответните водачи, и по един случай – на управление на МПС след употреба на алкохол/от водач на влекач с прикачено ремарке/, и на техническа неизправност на управляваното МПС.

За периода на специализираната операция по пътищата на областта са проверени и 39 автобуса. Традиционно констатираните при управлението им нарушения са значително по-малко на брой – 5 случая на управление със скорост, превишаваща максимално допустимата за съответния пътен участък.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе