Община Търговище връчи годишните награди за образование и наука, култура и изкуство

18 дейци на културата, ученици, учители и учителски колективи бяха отличени за приноса си към развитието на Търговище на тържествена церемония по повод 24 май на площад „Свобода“.

На церемонията присъстваха кметът д-р Дарин Димитров, председателят на Общинския съвет Емине Якубова, общински съветници, ръководният екип на Общината, представители на културни и образователни институции.

В своето приветствие кметът д-р Димитров заяви, че 24 май е повод да изкажем благодарността си към хората, които пазят и развиват духовността ни. „Радостен съм, че именно такива хора сме се събрали да честваме днес. Благодаря за неоспоримия Ви принос към образованието и културата в общината ни. Това са хората, чийто пример да следваме и към чиито постижения да се стремим. Нека всички нас винаги ни обединяват вярата в силата на духовността и знанието“, каза кметът.

В категорията за творчески постижения и принос за развитие на националната култура посмъртно е отличен оркестрантът на Ансамбъл „Мизия“ Свилен Станков. Наградата бе връчена на неговата съпруга Десислава Станкова и синът му Захари Тодоров.

В същата категория награда получи и Румен Иванов, куклоконструктор, отдал 44 години на Куклен театър – Търговище.

Носител на наградата в категория „Изящни изкуства“ е проф. Димитър Чолаков. Отличието е за реализираната през 2020 г. самостоятелна ретроспективна изложба „Пътека през времето“ в галерия „Никола Маринов“.

В категорията за журналистика е отличен Йордан Минчев. Преди дни той получи и награда за драматургия за неговата пиеса „Не си отивай, живот“ в театралния фестивал „Нова българска драма” Шумен 2021.

Регионалният исторически музей е победител в категорията „Културно-историческо наследство“. Наградата е по повод отбелязването на 70 години развиване и утвърждаване на музейното дело в града.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата е отличена Марияна Хаджиева, отдала повече от 40 години за развитието на културната дейност в общината и региона. Тя е  в основата за провеждането на редица културни прояви в Търговище, много от тях с национално и международно значение. Носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на образованието пък е отличен педагогът Стихомир Стоянов. Наградата е за приноса му за развитието на масовия спорт в града ни. Стоянов е дългогодишен организатор на общинския етап от ученическите игри от Националния спортен календар за училищата.

Наградените в сферата на образованието и науката са педагози, ученици, колективи на учебни заведения. В категорията „Предучилищно възпитание“ са отличени Петя Кънчева и Снежана Димитрова, старши учители в Детска градина № 1 „Веселушко“. За начален етап на средното образование е отличена Румяна Колева, старши учител в I ОУ „Христо Ботев“. Милена Димитрова, учител по английски език в І СУ „Свети Седмочисленици“, е носител на наградата в категория „Прогимназиален етап на средното образование“. За гимназиален етап на средното образование е отличена Анета Милева, учител по български език и литература в І СУ „Свети Седмочисленици“.

Сред отличените е и педагогическият колектив на УО „Христо Ботев“, село Лиляк, което през учебната 2020/2021 г. чества 155 години от създаването си.

Петима ученици пък получиха грамоти за своите постижения в сферата на образованието, спорта и изкуството. В хуманитарната област е отличен Рад Георгиев, ученик в 6 „в“ клас в І СУ „Свети Седмочисленици“. В природо-математическата област наградата е за Даниел Косев, ученик в 11 „в“ клас във ІІ СУ “Проф. Никола Маринов”. Фиген Якубова, ученичка в 11 „а“ клас във ІІ СУ “Проф. Никола Маринов”, специалност „Поп и джаз пеене“, е носител на наградата в областта на изкуството. В областта на спорта отличените са двама. Първият е състезателят по спортно ориентиране и лека атлетика Калоян Атанасов, ученик в 11 „а“ клас в І СУ „Свети Седмочисленици“. Вторият отличен е състезателят по спортна стрелба Валентин Малакчиев, ученик в 10 клас в Спортно училище „Никола Симов“.

Наградите са регламентирани в Наредбата за символиката на общината, а номинации можеха да бъдат отправени от граждански организации, съюзи и институции, работещи в сферата на образованието и културата. Отличените са избрани от две комисии, съставени от общински съветници и експерти от общинската администрацията, след разглеждане на всички постъпили кандидатури.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе