Обработват срещу вредители липите и кестените в Търговище, кметът забрани събирането на липов цвят

Обработка на липите и кестените в Търговище срещу вредители започва в 21.00 ч. на 24 юни и ще продължи през цялата нощ. Липовите дървета ще бъдат третирани срещу листни въшки, а кестените – срещу листоминиращ молец, който унищожава листната им маса.

Дейностите ще се извършват от специализирана фирма, с която Общината има сключен договор. Обработката ще обхване дървета на територията на целия град.

Използваните препарати нямат карантинен период и не са опасни за хората.

Кметът д-р Дарин Димитров издаде и заповед за забрана на бране на липов цвят, рязане, чупене и увреждане на липовите дървета. Не е позволено и събирането на падналия прашец от земята и използването му за търговия.

Дейността по контрол на забраната ще се осъществява от директорите на Общинските предприятия „Социални и охранителни дейности” и „Флора”. Кметовете и кметските наместници са отговорни за опазването на дърветата в населените места в общината.

При констатирани нарушения ще бъдат налагани санкции, в размер от 100 до 500 лв. за физическите лица и от 1000 до 5000 лв. имуществена санкция за юридическите. Глобите са регламентирани в Наредбата за опазване на зелената система на територията на община Търговище.

Заповедта на кмета е публикувана тук.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе