Полицейски служители с открити уроци по пътна безопасност пред подрастващи от различни възрасти в Търговище

И днес – 29 юни, който вече за трета поредна година се отбелязва в страната ни като Ден на пътната безопасност, служители на областната дирекция на полицията и на РУ-Търговище се включиха в различни превантивни инициативи, свързани със сигурността на движението по улиците и пътищата – тема, добиваща особена актуалност в навечерието на лятната ученическа ваканция.

Служители на сектор „Охранителна полиция“ в РУ-Търговище гостуваха на малчуганите от петте групи на Детска градина“Снежанка“  в гр. Търговище. Началникът на група „Охрана на обществения ред“ в управлението Димитър Боянов и колегата му Пламен Пенчев – командир на отделение, разказаха на децата за необходимостта да се спазват светлинните сигнали на светофарната уредба от участниците в движението, а пешеходците внимателно да се огледат във всички посоки преди да пресекат платното, и да правят това само на определените за целта места. Децата вдъхновено рецитираха стихчета за безопасното движение, и поканиха полицейските служители за жури в състезателната си игра с тротинетки. В нея те показаха завидни познания по темата, съблюдавайки изискванията на поставените на импровизирания детски полигон пътни знаци, както и сигналите на светофара. А че малчуганите сериозно са се готвили, доказа и подредената на открито изложба от техни рисунки, свързани със сигурността по пътищата ни. Красив жест на малките художници трогна гостите им – те подариха своя рисунка на всеки от пазителите на реда, дошли в градината им. Малчуганите с интерес разгледаха полицейския шит, стоп-палка, каска и бронежилетка, и почти без изключение пожелаха да се снимат с тях. Но най-голямата емоция за тях в днешния ден безспорно бе демонстрацията на полицейското куче Арчи, което стриктно изпълни командите на водача си Христо Димитров, и бе посрещнато и изпратено от децата с бурни овации.

Служителите в сектор „Пътна полиция“ на дирекцията инсп. Диана Атанасова и колегата й младши автоконтрольор Диян Йорданов гостуваха на децата от Детска градина„Веселата къща“ в гр. Търговище. Малчуганите получиха възможност да разгледат полицейския автомобил и да седнат в него, а най-любопитно им бе, когато служителите на реда включиха звуковата и светлинната му сигнализация. Момиченца признаха, че искат, като пораснат, да станат полицайки като гостуващата им униформената служителка, и я поканиха скоро да  ги посети отново.

Полицейски служители се включиха активно и в осъществена  пред сградата на Драматичния театър в гр. Търговище проява, инициирана от Обединения детски комплекс с партньорството на БЧК, областна и общинска администрация, РУ – Търговище, РЗИ – Търговище и частен образователен център в града. Ст. инсп. Деян Симеонов– впд началник на група в сектор „Пътна полиция“ на дирекцията, представи на събралите се деца от различни училища в града основни съвети за пътната им безопасност през ваканцията, запозна ги с най-често срещаните причини за пътния травматизъм при подрастващите и с това какво е необходимо да направят те самите, за да гарантират здравето и сигурността си на пътя.

Инсп. Пламен Петков и младши автоконтрольор Трендафил Деянов, и двамата – от сектор „Пътна полиция“, пък партнираха в инициатива за пътна безопасност на представители на I основно училище „Хр. Ботев“ в гр. Търговище. Полицейският служител спираше за рутинна проверка преминаващи по улица в града автомобили, а седмокласници от училището връчваха на водачите им написани от тях самите послания – един искрен и емоционален призив на децата към по-възрастните за разумно и отговорно шофиране.

Днес полицейски служители участваха в инициативи, свързани с Деня за пътна безопасност, и в  Спортно училище „Никола Симов“, както и в детските градини „Здраве“ и „Звънче“ в гр. Търговище.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе