Петима водачи, шофиращи след употреба на алкохол, са установени по време на акция за пътна безопасност в област Търговище

462 МПС и 517 граждани са проверени по пътищата на област Търговище от контролните органи  по време на петдневна специализирана полицейска операция, насочена към безопасността на движението. Акцентът в нея бе сигурността по основни пътни артерии предвид засиления автомобилен трафик към морските курорти. Приоритет в действията на полицейските екипи бе недопускане на управлението на МПС от водачи с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози; на управление на МПС от неправоспособни водачи; на неосигуряване предимство на ППС и преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби; на неизползването на обезопасителни колани и системи от водачите и пътниците.

По време на превантивната акция униформените служители са констатирали 5 случая на управление на МПС след употреба на алкохол. в 3 от тях е била установена концентрация на алкохол в издишания от водачите въздух над 1,2 промила, което е престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. По случаите са образувани бързи полицейски производства. В други два случая водачите са управлявали с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух между 0,5 и 1,2 промила, за което са им наложени наказания по административен ред.

Контролните органи са установили 27 случая на неизползване на обезопасителни колани по време на движение на МПС, 16 случая на неправилно изпреварване, 4 – на управление на технически неизправни автомобили, 3 – на неосигурено предимство на пътно превозно средство, и един случай – на управление на МПС от неправоспособен водач. В хода на превантивната акция с технически средства са установени 473 нарушения на скоростните режими.

За констатираните от тях нарушения на Закона за движението в хода на операцията полицейските служители са съставили 43 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 156 глоби по фиш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе