Над 350 граждани дневно обслужват през горещите летни месеци на гишетата на сектор „БДС“ в Търговище

Статистиката от последните дни и седмици сочи, че служителките от сектора обслужват средно над 350 граждани дневно. Предвид традиционно по-голямата натовареност на гишетата на паспортните служби в областта през месеците юли и август и  най-вече – на тези в сектор „БДС“ в Търговище, от ръководството му припомнят, че българските граждани с постоянен адрес на територията на областта могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга (до 30 дни) във всяко районно управление на област Търговище, а не само в съответното районно управление по постоянен адрес. Готовите лични документи ще се получават в звената, където са подадени заявленията за издаване на български лични документи. Информация относно натовареността на звената БДС по приема на заявления  за издаване на лични документи в областта може да бъде получена от сайта на областната дирекция, раздел „Административно обслужване на граждани“, която би им помогнала да направят своя информиран избор.

От сектора напомнят на гражданите още, че българските лични документи (лична карта, паспорт и свидетелство за управление на МПС) могат да бъдат подменени и преди изтичане срока на тяхната валидност, и ги съветват да не чакат крайния срок. Гражданите трябва да знаят още, че могат да подадат заявление за подновяване на свидетелство за управление на МПС освен в сектор „Пътна полиция“ на областната дирекция още и в звената „БДС“ при районните управления в Попово и Омуртаг, но само когато се касае за обикновена услуга(изработване на СУМПС в срок до 30 работни дни).

Документите за самоличност в областта, чийто срок на валидност изтича през настоящата 2021 г., са, както следва: лични карти – 9862, паспорти – 5334, свидетелства за управление на МПС – 4331. Приетите от началото на годината до момента заявления за издаване на лични карти са 13 293, за паспорти – 7369, за свидетелства за управление на МПС само в звената в РУ-Попово и РУ-Омуртаг(без сектор „БДС“-Търговище) са 1538. Издадените в сектора и поделенията му от началото на годината досега документи са съответно: лични карти – 13018, паспорти – 7087, и свидетелства за управление на МПС – 5510.

В сектора и в поделенията му в областта е създадена  необходимата организация на работа с цел да бъдат обслужени всички граждани, пожелали услугата в съответния работен ден. А известно е, че натовареността на гишетата на паспортните служби е най-голяма именно през месеците юли и август, когато много наши сънародници, живеещи и работещи в чужбина, са се прибрали в летен отпуск и желаят да подновят документите си за самоличност. За целта гишетата в сектора не преустановяват работа и през обедната почивка – тогава работят най-малко 3 от общо 6-те гишета в него. Освен това работата в службата продължава, докато бъдат обслужени всички граждани, сдобили се до 17,30 ч  същия ден с  регистрационен талон от устройството в нея.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе