Засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки в област Търговище

Днес, 13.08.2021 г., областният управител на област Търговище Станимир Парашкевов проведе работна среща с ръководителите на РЗИ, ОД МВР, ОДБХ и Дирекция „Инспекция по труда“ – гр. Търговище. Срещата бе организирана заради отчитания плавен ръст в броя на новите случаи на заболяването коронавирус, регистрирани в област Търговище.

По време на срещата бе взето решение за стартиране на засилени проверки и контрол по отношение спазването на противоепидемичните мерки, въведени в страната със заповед на министъра на здравеопазването, във всички обекти с обществено предназначение на закрито. Проверките ще обхванат преимуществено търговските обекти. Контролните органи, самостоятелно или в междуинституционални екипи, ще следят основно за носенето на предпазни маски за лице и правилното им поставяне, както и за спазването на дистанция от поне 1,5 метра при струпване на хора. Ще се проверява за наличието на дезинфектант за ръце и за употребата на препарати за дезинфекция на повърхностите в помещенията.

От РЗИ-Търговище подчертаха, че заради повишения брой на заразените с COVID-19, се очаква до дни област Търговище да влезе в т.нар. „оранжева зона“ с повишена вероятност от заболяване. В тази връзка здравните власти заявиха, че в региона е създадена организация и има готовност за предприемане на необходимите мерки, включително и хоспитализиране на инфектирани с коронавирус пациенти в отделенията по вътрешни болести и в трите многопрофилни болници за активно лечение на територията на областта – в Търговище, Попово и Омуртаг.

Относно ваксинационната кампания, присъстващите се обединиха около идеята за провеждане на повторни срещи с представители на общопрактикуващите лекари, които следва да се ангажират по-активно с имунизирането на гражданите.

Контролиращите органи ще предприемат първоначално превантивни действия с препоръчителен характер, а при необходимост и установяване на нарушения ще се съставят предписания и ще се налагат глоби.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе