Учебно занятие се проведе край Търговище, „реагираха“ на сигнал за тежък пътен инцидент

Днес в Търговище се проведе дeмoнcтpaционнo yчeниe зa peaгиpaнe пpи пътнo-тpaнcпopтнo пpoизшecтвиe, в което взеха участие представители на всички институции, имащи ангажимент за реакция в такива случаи, а именно – ОДМВР-Търговище/ служители на сектор „Пътна полиция“ и на РУ-Търговище, експерт от научно-техническата лаборатория и разследващ полицай/, на РДПБЗН-Търговище, Центъра за спешна медицинска помощ-Търговище, БЧК-Търговище. Участваха и доброволци –  от БЧК и от доброволното формирование за предотвратяване н овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации към община Търговище. Демонстрацията уважиха с присъствието си областният управител Станимир Парашкевов, който е и ръководител на създадения за провеждане на занятието областен щаб, както и представители на областната и общинска администрация,  на областното пътно управление, журналисти. Ръководител на операциите бе директорът на РДПБЗН-Търговище комисар Стефан Стефанов.

Учебната демонстрация, чиято задача бе тестване нa peaĸциитe пpи тежък пътен инцидент, се проведе на бул. „Никола Маринов“ в гр. Търговище – след изхода за гр. Шумен, което наложи преустановяване за около час на движението на МПС в този пътен участък. Униформени служители на РУ-Търговище и на сектор „Пътна полиция“ регулираха движението на МПС в подстъпите към участъка, като пренасочваха автомобилите по обходен маршрут. Основните цели на инициативата бяха cъздaвaнe нa eфeĸтивнa opгaнизaция зa ĸoopдинaция и взaимoдeйcтвиe мeждy ĸoмпeтeнтнитe opгaни зa peaгиpaнe пpи ΠTΠ c пocтpaдaли, ĸaĸтo и пoддъpжaнe нa ycтoйчиви вpъзĸи зa oпepaтивнo yвeдoмявaнe и своевременен oбмeн нa инфopмaция мeждy тяx.

Присъстващите наблюдаваха симулация на ПТП с три автомобила – товарен, бус и лек автомобил, пътуващи в посока гр. Варна, които се сблъскват поради непропускане на попътно движещи се в лявата пътна лента МПС при маневра завой в обратна посока на един от автомобилите, и неспазване на необходимата дистанция между моторните превозни средства при движение. В резултат имаше няколко пострадали граждани, някои от които – тежко. Наложи се намесата на противопожарен автомобил за аварийно-спасителни дейности за извличане и евакуиране на пътувалите в единия автомобил, а няколко линейки на „Спешна помощ“ откараха пострадалите за преглед в лечебно заведение. След приключване на тези неотложни действия бе извършен оглед на местопроизшествието от дежурна оперативна група в областната дирекция.

След занятието ръководителят му комисар Стефан Стефанов изрази удовлетворението си от това, че поставените в плана за провеждането му цели са реализирани успешно, и екипите на отделните институции,  включени в Единната спасителна система/ЕСС/, са работили в добър синхрон помежду си. Той уточни, че  трябва да продължи  работата за подобряване на обмена на информация между тях с цел още по-бърза реакция при тежки пътни инциденти, тъй като  адекватните действия на професионалистите в първите няколко минути често са от изключителна важност за спасяването на човешки животи.

Т. Бързилов, главен експерт в Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, благодари на участниците за създадената добра организация, и изрази задоволството си от факта, че екипите на всички участвали в занятието институции много добре са знаели своите отговорности и задължение в подобни случаи, и са демонстрирали бързина и професионализъм в реакциите си.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе