Обучението „Застъпници за природата“ идва и в Търговище

Безплатни обучения за насърчаване на гражданското участие „Застъпници за природата“ ще се проведат в Разград, Търговище и Велико Търново този уикенд. Срещите се организират от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ. За участие в обучението не е нужна предварителна регистрация – всички активни граждани, които имат желание да опазват с дела реките, горите, въздуха и почвите в техния град, са добре дошли.

В Търговище ще бъде на 25 септември (събота) от 13:00 часа; хотел Идол: www.facebook.com/events/896433391293368/

Обученията „Застъпници за природата“ разясняват законовите механизми за предприемане на действия от страна на гражданите в ситуации, когато има увреждащи природата действия. Теоретичната част е илюстрирана с примери от природозащитната дейност на организаторите от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ. Целта е хората да знаят как да защитават основното си право на живот в добре запазена околна среда.

Лекторите Тома Белев и Симеон Арангелов от Асоциация на парковете в България и Андрей Ковачев и Петко Цветков от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ ще разяснят механизма за оценяване на въздействието на дадено инвестиционно намерение върху околната среда и възможностите за участие на гражданите в този процес. Ще се разгледа темата за устройство на територията и връзките с околната среда. Ще се търси отговора на въпроса дали референдумите и гражданските подписки са удачен инструмент в защитата на дадена кауза. Лекторите ще отделят специално внимание на събирането на информация и воденето на гражданска кампания.

Програмата на обученията се основава върху Наръчник за граждански действия по зелено застъпничество, който служи като помагало за всеки, който иска да предприеме действия, но не знае откъде да започне. Важна част от това ръководство са бланките за подаване на сигнали, жалби, заявления и други документи до институциите.

Втората част на обучението ще протече под формата на дискусия върху местни екологични проблеми и възможни подходи за решаването им.

В Разград и Търговище ще бъде засегната чувствителната тема за продължаващото унищожаване на горите и на зелените площи в градовете.

Във Велико Търново дискусията ще се фокусира върху проблема със съществуващото сметище и планираната площадка за третирате на строителни отпадъци в землището на с. Леденик. Местните хора ще могат да отправят въпроси към експертите относно различни инвестиционни проекти, качеството на въздуха и на почвите в района.

Обученията „Застъпници за природата“ се организират във всички области на страната. Досега се проведоха срещите в Благоевград, Бургас, Варна, Добрич, Кюстендил, Силистра, Сливен, Стара Загора, Русе, Шумен, Ямбол. Обученията се организират от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ като част от дейностите по проект „Информирано гражданско участие в полза на природата“. Проектът е подкрепен от Финансовия механизъм на ЕИП. Повече за проекта>>

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе